logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rakétatalálat ért egy lakóépületet Odessza közelében, sokan meghaltak

Orosz rakéta csapódott be egy kilencemeletes lakóépületbe a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza közelében található Bilhorod-Dnyisztrovszkijben péntek hajnalban, a támadásban legalább tizennégyen életüket vesztették és harmincan megsebesültek – közölték az ukrán mentőszolgálatok.

A mentés jelenleg is zajlik, többen a romok alatt rekedtek, miután az épület egy része összeomlott – mondta el Szerhij Bracsuk, a helyi kormányzat szóvivője az ukrán televíziónak. Az áldozatok között három gyermek van.

Egy másik rakéta egy üdülőépületet talált el, a támadásban hárman meghaltak, és legalább egy ember megsebesült – tette hozzá Bracsuk.

Ukrán helikopterek csapást mértek az orosz csapatokra Herszonban, Bilozerka közelében, közölte az ukrán hadsereg pénteken.

A támadásban 35 orosz katona vesztette életét, és két harckocsi, valamint több páncélozott jármű megsemmisült.

Eközben Ukrajna megkezdte az áramexportot az Európai Unióba Románián keresztül – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön. A hírt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megerősítette.

Zelenszkij elmondta, hogy a jövőben növelik a szállított mennyiséget, így az ukrán elektromosság részben kiválthatja az orosz gázt az európai piacon. Megjegyezte: a megállapodás nemcsak az anyagi haszonról szól, hanem Európa biztonságáról. Az ukrán áramhálózatot március közepén kötötték össze az európaival.

Címlapfotón: Orosz támadásban lerombolt épület a dél-ukrajnai Odessza közelében fekvő üdülőhelyen, 2022. május 17-én. (MTI/EPA/Sztepan Franko)

Ajánljuk még