logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A tálibok legfelsőbb vezetője megjelent a nagytanács kabuli ülésén

Hibatullah Ahundzada, a tálibok legfelsőbb vezetője pénteken megjelent a nagytanács (loja dzsirga) kabuli ülésén, és beszédet mondott annak több mint háromezer résztvevője előtt – írta Bilál Karími kormányszóvivő a Twitteren.

Ahundzada egyebek között azt mondta: imádkozik az afganisztáni földrengés áldozataiért. Az ország keleti részén hatalmas földrengés pusztított június végén, amelyben több, mint ezren vesztették életüket.

A háromnapos találkozó csütörtökön kezdődött. A résztvevők számos ügyet vitatnak meg, például azt, hogy újranyissák-e a felsőbb iskolai évfolyamokat a lányok előtt. Emellett a kormány típusáról, a nemzeti lobogóról, illetve a himnuszról is tárgyalnak majd.

A résztvevők között egyetlen nő sincs. A tálibok egyik illetékese szerint erre nincs is szükség, hiszen férfi rokonaik képviselik érdekeiket.

Ahundzada, akit még nem kaptak lencsevégre a nyilvánosság előtt azóta, hogy a tálibok tavaly augusztusban átvették a hatalmat Afganisztánban, visszavonultan él Kandahárban.

Az esemény megnyitóján elmondott beszédében Habibulláh Hakkáni, a tanács elnöke az engedelmesség elsődleges fontosságát hangsúlyozta. Az egyik befolyásos imám leszögezte: likvidálni kell mindenkit, aki megpróbálja megdönteni a rezsimet.

Az ülés szigorú biztonsági óvintézkedések mellett zajlik, ennek ellenére két fegyveresnek csütörtökön sikerült megközelítenie az esemény helyszínét. Tálib tisztségviselők szerint egy közeli épület tetejéről lövöldözni kezdtek, de gyorsan végeztek velük.

Ajánljuk még