logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Öt évre befagyasztják a rezsidíjakat Oroszországban?

| Szerző: hirado.hu
Átlagosan mintegy 5 százalékkal nőnek július 1-jétől Oroszországban a közüzemi szolgáltatások árai. A hatóságok közben jelezték: öt évre „befagyasztanák” a rezsidíjakat. Piaci szereplők és jogászok az Izvesztyija című orosz lapnak elmondták: a törvényjavaslat inkább a közüzemi szolgáltatókról szól, kevésbé érinti az egyszerű fogyasztókat.

A lakás- és közüzemi szolgáltatások díjainak legalább ötéves időtartamra történő befagyasztását javasolja az a törvényjavaslat, melyet a Szövetségi Antimonopólium Szolgálat nyújtott be az Izvesztyija című lap szerint. A dokumentum szerint a következő évre vonatkozó tarifákat december 20-ig állapítanák meg. Most a közszolgáltatások díjait hathavonta indexálják.

A következő közüzemi szolgáltatási tarifaemelésre július 1-jén kerül sor. Átlagosan 2,9-6,5 százalékkal többet fizetnek az oroszok a közüzemi szolgáltatásokért. A tarifákat régiónként külön-külön határozzák meg. Az orosz kormány rendelete szerint a különböző rezsidíjak 3,5-5 százalékkal nőnek.

Moszkvában és Dagesztánban a közüzemi díjak 6 százalékkal, a cseljabinszki régióban pedig 3,4 százalékkal emelkednek. A Krímben és Szentpéterváron a lakás- és közüzemi szolgáltatások több mint 6 százalékkal

nőnek.

Indexálás helyett rögzített tarifa

A tarifák módosítását ezentúl csak kivételes okokból lehetne módosítani a javaslat szerint – az okok listáját a kormány fogja meghatározni. Elemzők az Izvesztyiának nyilatkoztak a kezdeményezés előnyeiről és hátrányairól, valamint arról, hogy a tarifák kiszámítása egyértelműbbé és átláthatóbbá válik-e az ipar és a polgárok számára.

A dokumentum szerint a következő évre vonatkozó tarifákat december 20-ig állapítanák meg. Most a közszolgáltatások díjait hathavonta indexálják.

Jelenleg a lakhatási és közüzemi szolgáltatások díjait a helyi önkormányzatok határozzák meg a költségek indokoltságának független szakértői értékelése alapján. A törvényjavaslat négy módszert javasol a közüzemi szolgáltatások költségeinek kiszámítására.

Egy moszkvai erőmű működés közben. Mennyiért megy? (Forrás: Wikipédia)

Ezek a következők: a lakás- és közüzemi szolgáltatások összehasonlító elemzésének egységes módszere, a gazdaságilag indokolt költségek módszere, az indexálás módszere és a beruházási tőke megtérülésének módszere. Ugyanakkor a dokumentum szerint a fogyasztók képesek lesznek kiszámítani és meghatározni a tarifa helyességét.

„Ez nem azt jelenti, hogy öt évig egy tarifa lesz. A tarifák differenciáltak lesznek, és emelkedni is fognak. Most azonban az erőforrás-beszállítóknak minden évben új díjszabásra kell várniuk, és nem tudják hosszú távon előre jelezni tevékenységüket.

A javaslat szerint a tarifa öt évig növekedni fog. És a vállalatnak legalább öt stabil éve lesz, így minden kiszámítható”

– magyarázza a moszkvai Arbat ügyvédi kamara közüzemi, energetikai és vagyonkezelési gyakorlatának vezetője, Szergej Szergejev.

Ilya Sotonin, a Doma.ai, a vállalatok és lakásszövetkezetek irányítására szolgáló online automatizálási platform alapítója szerint a javaslat inkább populista jellegű.

Nem világos, hogy a tarifák ötévente hogyan emelkednek majd – a számla egyszeri, például másfélszeres emelése kellemetlen meglepetés lehet.

Ma nehéz ilyen hosszú távra tervezni. Lehetetlen megjósolni, hogy öt év múlva mi fog történni a lakhatási és közüzemi szolgáltatások költségeivel – jegyzi meg. Véleménye szerint a piac demonopolizálása hatásosabb intézkedés lehetne.

A címlapfotó illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Ajánljuk még