logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyar lehet a következő pápa?

| Szerző: hirado.hu
Az utóbbi időben egyre több hír hallható Ferenc pápa romló egészségügyi állapotáról, amely felveti a kérdést, hogy ki lehet a következő, aki érdemes a legfőbb egyházi méltóság betöltésére. A konzervatív véleményoldal, a Newsmax vezető politikai tudósítója nemrégiben jelezte, hogy „az Erdő Péterről, mint leendő pápáról szóló beszéd nem újdonság”.

 

Egy vatikáni bennfentes a Newsmaxnak azt mondta, hogy Ferenc pápa „nem lesz sokáig a helyén, legfeljebb decemberig”. A forrás azt is mondta, hogy „figyeljék Erdő bíborost, ő az, akiről a bíborosi kollégium, amely a következő pápát választja, beszél”.

John Gizzi vezető politikai tudósító úgy fogalmaz,

„egy magyar pápa óriási jelentőséggel bírna, tekintettel a kulturális vasfüggönyre, amely a kereszténységtől megfosztott Nyugat-Európát, valamint a kommunizmus alól felszabaduló, újra a kereszténység felé forduló Keletet elválasztja egymástól”.

Ugyanakkor Erdő Péter nincs egyedül, egy potenciális ázsiai jelölt is előkelő helyen szerepel a poszt betöltésére. A filippínó származású Tagle bíboros liberálisabb értékrenddel bír, így valószínűleg Ferenc pápa álláspontjaihoz igazodna. Mindenesetre a szóbeszéd Erdő Péterről mint a katolikus egyház vezetője, nem számít újdonságnak, hiszen már 2013-ban is a kánonjogi szakértők vizionálták a poszt betöltésére.

Erdő bíborost tradicionalistának tartják, viszont a liberálisok is tisztelik, többek között Ferenc pápa is, aki kinevezte őt a püspöki szinódus XIV. rendes főrelátorává. A kánonjogi szakértő kinevezése óriási szimbolikus jelentőséggel bírna Közép- és Kelet-Európában, hasonlóan II. János Pál pápához, aki a közép- és kelet-európai kommunizmus összeomlásában játszott kulcsszerepet.

A lengyel pápa megválasztása hozzájárult a kommunizmus békés bukásához hazájában, Erdő Péter bíboros pedig esztergom-budapesti érsek, metropolita, a katolikus egyház feje egy olyan országban, amely ma már 80 százalékban keresztény, és az elmélyült európai kulturális szakadék konzervatív nacionalista oldalán áll.

 

Ajánljuk még