logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Macron átadta az EU-tanács soros elnöki tisztségét a cseh kormányfőnek

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön a madridi NATO-csúcstalálkozó helyszínén jelképesen átadta az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Petr Fiala cseh miniszterelnöknek.

A francia államfő elmondta, hogy a csütörtök éjfélkor végződő féléves francia elnökség „utolsó erőfeszítései” a Bulgária és Észak-Macedónia közötti megállapodás „véglegesítésére” irányultak, amelynek révén lehetővé válik az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése Szkopjéval.

Meggyőződésem, hogy találtunk egy kompromisszumos megoldást” – jelentette ki Macron sajtótájékoztatóján.

A bolgár kormány szerdán megerősítette, hogy feloldották az Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését akadályozó vétót az ügyben közvetítő Franciaország javaslata alapján. Két éve már csak a bolgár álláspont akadályozta a tárgyalások megindítását nemcsak Szkopjével, de Albániával is.

A NATO-csúcs végén rendezett ünnepség során Catherine Colonna francia külügyminiszter átadta az uniós marsallbotot utódjának, Jan Lipavskynak. A francia külügyminiszter úgy vélte, hogy Európa erősebb, önállóbb és egységesebb lett a francia elnökség végére.

A francia elnökség „hasznos” féléve után még mindig nagyon sok munka áll előttünk – mondta Emmanuel Macron Petr Fiala társaságában, aki üdvözölte az év első hat hónapjának „kiváló” mérlegét.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök, akinek országa 2023. január 1-től lesz soros elnök, szintén részt vett az ünnepségen.

Pénteken a cseh kormány a litomysli kastélyban fogadja az Európai Bizottság tagjait is a soros elnökség cseréjének jegyében.

Párizs után Prága is ígéretet tett arra, hogy Ukrajnát – így a menekültválságot és a háborúban álló ország újjáépítését – helyezi a soros elnökség középpontjába csakúgy, mint az európai energiabiztonságot – emlékeztetett a francia hírügynökség.

Ajánljuk még