logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Svédország térítésmentesen átadná a cseheknek az általuk eddig bérelt Gripeneket

Svédország felajánlja a cseheknek, hogy térítésmentesen átadja nekik az általuk eddig bérelt Gripen vadászgépeket – közölte Fredrik Jörgensen prágai svéd nagykövet szerdán a CTK cseh sajtóirodának nyilatkozva.

A régi vadászgépeket a svédek korszerűsítenék, s ugyanakkor Csehország rövid időn belül megvehetné a vadászgépek legkorszerűbb változatát, a Gripen E típust.

Csehország 12 Gripen C/D tipusú vadászgépet bérel jelenleg Svédországtól egy üléses és két üléses változatban. A bérlet 2027-ben jár le, de két évvel meghosszabbítható.

Jana Cernochová cseh védelmi miniszter a közelmúltban jelezte, hogy mihamarabb dönteni szeretne a cseh légierő ügyében. A hadsereg a maga javaslatait állítólag már megtette, s várható, hogy a téma néhány héten belül a kormány elé kerül – mutatott rá a CTK.

Cseh illetékesek a közelmúltban olyan nyilatkozatokat tettek, miszerint szívesen vennének ötödik generációs F-35 Lightning vadászgépeket az Egyesült Államoktól. Nyilvánosságot kapott az az elképzelés is, hogy a hadsereg vadászgépeinek számát a jelenlegi 14-ről 24-re emelnék.

Svédország prágai nagykövete szerint Stockholm nagyon érdekelt abban, hogy folytatódjék az együttműködés Csehországgal. A diplomata megjegyezte: a cseh pilóták már megszokták a Gripeneket. A Svédország által javasolt megoldás a nagykövet szerint pénzügyileg vonzó, gazdaságos és hatékony lenne.

A cseh kormány 2004-ben írta alá a svédekkel a Gripenek bérléséről szóló szerződést, melynek értéke mintegy 20 milliárd koronát (330 milliárd forintot) tett ki. A szerződést később 2027-ig meghosszabbították. A cseh kormányzat 2015 és 2027 között mintegy 21,4 milliárd koronát (353,1 milliárd forintot) tervez fordítani a légierő vadászgépeinek működtetésére.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még