logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Texasi kormányzó: Ezek a halálesetek Biden lelkén száradnak

| Szerző: hirado.hu
Legalább 46 okmányokkal nem rendelkező migránst találtak holtan egy nyerges vontatóban a texasi San Antonio-ban, és több mint tucatnyian kerültek kórházba – közölték a helyi hatóságok hétfő reggel. Gregg Abbott texasi kormányzó Joe Biden határbiztonsági és bevándorlási politikáját okolja a 46 migráns haláláért. A határátlépőket szállító járművön nagyságrendileg 100 ember utazhatott, a közösségi oldalán a kormányzó úgy nyilatkozott: „Ezek a halálesetek Biden lelkén száradnak”.

A nyitott határpolitika a hibás

Egy tweetben Abbott elmondta, hogy a hétfő esti felfedezés egyértelműen Bidenen nyugszik. „Legalább 42 embert találtak holtan a migránsokat szállító kamionban Texasban. Ezek a halálesetek Biden lelkén száradnak” – mondta Abbott, mielőtt a tisztviselők legalább 46-ra emelték a halálos áldozatok számát.

“Ezek az ő halálosan nyitott határpolitikájának az eredménye. Megmutatják, milyen halálos következményei vannak annak, ha megtagadta a törvény végrehajtását”

– tette hozzá Abbott.

A republikánus kormányzó azt is bírálta, hogy Biden nem tesz eleget a déli határ biztosításáért. A helyszínen tartózkodó hatóságok megerősítették, hogy 46 holttestet találtak, egyikük sem volt gyermek. A tisztviselők nem közölték, hogy az egyének Mexikóból vagy máshonnan vándoroltak-e be.

Több más tisztviselő is az elnököt okolja

Ted Cruz texasi szenátor „borzalmasnak” és „helytelennek” nevezte az esetet. Később Tony Gonzales, texasi képviselő szintén nyilatkozott az ügyben: „Ma San Antonio-ban 39 fok volt. Képzeljük el, hogy egy 18 kerekű autóban hagytak elpusztulni – ma 42 ember halt meg – Alejandro Mayorkas egyáltalán megemlíti a nevüket?” – mondta a képviselő, utalva Alejandro Mayorkasra, akit Biden jelölt ki az Egyesült Államok belbiztonsági miniszterének.

San Antonio független polgármestere is nyilatkozatot tett az ügyben, úgy fogalmazott, az elmúlt hat hónapban nőtt a migránsok száma, a mi munkánk, a humanitárius segítségnyújtás. Elmondta, a hétfői incidens szörnyű emberi tragédia, amit valahogy kezelni kell. A múlt héten Andy Biggs republikánus képviselő az Egyesült Államok–Mexikó határon kialakult helyzetet „túlterheltnek”, „ellenőrizhetetlennek” és „veszélyesnek” minősítette. Azt is jósolta, hogy hamarosan további haláleseteket fedeznek fel.

A San Antonio-i rendőrkapitányság vezetője, William McManus elmondta, hogy egy közeli munkás nem sokkal 18 óra előtt értesítette a hatóságokat a pótkocsiról. A helyszínre érve a tisztviselők több tucat halottat találtak a szállítójármű hátuljában.

„Ez most szövetségi vizsgálat” – mondta McManus. A rendőrfőkapitány azt is elmondta, hogy legalább három embert őrizetbe vettek, de nem részletezte, hogy gyanúsítottak-e a nyomozásban.

Valamennyi elhunytnál a hőség okozta halálozási okok kimutathatók, a kórházba szállított túlélők pedig hasonlóképpen hőgutát, kimerültséget és kiszáradást szenvedtek – mondta. McManus megállapította, hogy a nyerges vontató hűtve volt, azonban a hűtőrendszer nem működött, hozzátette, a járműben nem találtak ivóvizet. A tisztviselők nem közölték, hogy az egyének Mexikóból vagy máshonnan vándoroltak be.

 

Ajánljuk még