logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Németországi szociális támogatásokkal visszaélő bűnszövetkezetet számoltak fel Romániában

Németországi szociális támogatásokkal visszaélő, csalással és adócsalással gyanúsított bűnszövetkezetre csaptak le kedden a román és a német hatóságok – közölte a művelet romániai részét irányító szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

Romániában 15, Németországban pedig 29 helyszínen végeztek egyidejű házkutatást.

A vádhatóság szerint a bűnbanda 2014-2017 között külföldi munkahelyek ígéretével, vagy adósságaik behajtásaképpen, kiszolgáltatott romániai családokat költöztetett ideiglenesen Németországba, hogy gyermekeik nevelésére családi pótlékot és más szociális juttatásokat szerezzenek. Amint megítélték számukra a segélyeket, az azokra jogosult családokat visszavitték Romániába, a nevükre kiállított bankkártyákat azonban megtartották és továbbra is felvették az így megszerzett támogatásokat.

A bűnszövetkezet így több, mint egymillió euróval károsította meg a német államot, a jogszabályok szerint ugyanis csakis azok jogosultak a német családi pótlékra, akiknek a szokásos tartózkodási helye Németország területén van – emelte ki a román vádhatóság.

Az Eurojust és Europol – az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi, illetve rendőri együttműködésért felelős ügynökségek – bevonásával, komoly rendőri erők mozgósításával végrehajtott keddi házkutatások során a DIICOT 45 gyanúsítottat vett őrizetbe Romániában, a német hatóságok pedig négy gyanúsítottat helyeztek előzetes letartóztatásba.

A romániai műveletekben két német ügyész és a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) bukaresti összekötője is részt vett – tudatta a DIICOT.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még