logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Kasztráltak!” – Történelmi pert indít fiatalkori nemátalakító műtéte miatt egy brit férfi

| Szerző: hirado.hu
Történelmi jelentőségű pert indított a britegészségügyi szolgálat (NHS) ellen egy homoszexuális férfi, aki azt állítja, hogy nem kapott megfelelő tájékoztatást a nemátalakító műtétek következményeiről. A férfi most, felnőtt fejjel ismét a biológiai nemének megfelelően élne teljes életet, erre azonban már nincs lehetősége.

Pert indított az Egyesült Királyságban egy férfi, aki azt kifogásolja, hogy amikor fiatalon nemátalakító műtétre vállalkozott, az orvosok nem figyelmeztették a nemi szervek eltávolítását magába foglaló beavatkozás drasztikus következményeire. Állítása szerint azóta egy terméketlen, inkontinens „szexuális eunuchnak” érzi magát – számolt be a Daily Mail.

A sértett a Twitteren közölte:

„amikor felébredtem a műtét után, egyből tudtam, hogy életem legnagyobb hibáját követtem el”.

A mostani az első orvosi gondatlansági ügy az országban a transzneműek ellátásával kapcsolatban.

Stephanie Davies-Arai, a transznemű gyermekek és fiatal felnőttek szüleinek segítésére létrehozott Transgender Trend tanácsadó csoport alapítója elmondta, „remélhetőleg ez arra készteti az egészségügyi szolgálatot, hogy újragondolja az ehhez hasonló barbár műtétek alkalmazását azokon a betegeken, akiknek az orvosok azt mondják, hogy ez segíteni fog rajtuk”.

A sértettnek nagyon is valós kártérítési igénye van az egészségügyi szolgálattal szemben” – fogalmazott.

A harmincas éveiben járó expáciens Észak-Angliában nőtt fel, és bár korbábban nő akart lenni, azóta megszakította a nem- és névváltoztatást, hogy ismét férfiként élhessen. Az ügyének középpontjában az áll, hogy az NHS és annak nemváltó klinikái megfelelően tájékoztatták-e őt a műtét előtt.

A férfi azt állítja, hogy homoszexuális, és a radikális, visszafordíthatatlan nemátalakító műtét előtt a klinika dolgozóinak meg kellett volna vitatniuk vele a szexuális orientációját. „Kasztráltak. Ez a helyes kifejezés” – írta Twitter-oldalán, amelynek már 19 ezer követője van.

Nem tudom elhinni, hogy az NHS megengedte, hogy ezt tegyék velem” – hitetlenkedett.

Hozzátette: még azt sem kérdezték meg tőle, hogy le akarja-e fagyasztani a spermáit, vagy akar-e a jövőben gyereket vállalni. A férfi nem vállalja nyilvánosan a nevét, mert szégyelli magát és a külsejét, így TullipR álnéven teszi közzé a bejegyzéseit.

Ajánljuk még