logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az Afrikai Unió bizottságának elnöke szerint méltósággal kellett volna bánni a Melillát ostromló migránsokkal

| Szerző: hirado.hu
Moussa Faki Mahamat szerint erőszakosan és megalázóan bántak azokkal az afrikai migránsokkal, akik pénteken betörtek a melillai spanyol enklávé területére és valóságos csatatérré változtatták azt, miközben a határőrökre támadtak.
Több tucat, Európába igyekvő migráns tört át Marokkóból az arab országot a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai enklávétól, Melillától elválasztó határkerítésen 2022. június 24-én (Fotó: MTI/AP/Javier Bernardo)

Pénteken csaknem kétezer, főként fiatal férfi bevándorló próbált meg erőszakkal a kerítés túloldalára jutni. Mintegy ötszázan sikeresen bejutottak a határsávba, miután átvágták a kerítést.

Az Európai Unió külső határának számító spanyol exklávé Ceutával együtt hosszú ideje tölt be tranzitállomás szerepet a mediterrán migrációs útvonalban.

Idén már háromszor többen próbáltak meg bejutni az unió területére Melilla és Ceuta érintésével, mint tavaly.

Kapcsolódó tartalom

A várost védő határőrök és az illegális bevándorlók közötti összecsapásban legkevesebb 23 migráns életét vesztette és 140 rendőr megsérült, amikor mintegy kétezren megrohamozták a Marokkót a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai enklávétól, Melillától elválasztó határkerítést. A sérültek többségét a mentőegységek még a helyszínen ellátták.

Kapcsolódó tartalom

Az Afrikai Unió bizottságának elnöke, Moussa Faki Mahamat vasárnap este a Twitteren felszólította az érintetteket nemzetközi jogi kötelezettségeik tiszteletben tartására, illetve arra, hogy bánjanak méltósággal a migránsokkal, tartsák tiszteletben személyes biztonságukat és emberi jogaikat, valamint tartózkodjanak az erőszakos túlkapásoktól.

Hasonló kísérletekre már többször volt példa, de eddig ez volt a legvéresebb közülük. Az afrikai kontinensről csak Melillán és a szomszédos Ceután keresztül lehet eljutni az Európai Unióba a szárazföldön.

Illegális bevándorlókat zárnak körül rohamrendőrök, miutánmigránsok tömegesen áttörtek a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai enklávétól, Melillától elválasztó határkerítésen 2022. június 24-én (Fotó: MTI/AP/Javier Bernardo)

Ajánljuk még