logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ostrom a spanyol határnál: mintegy ötszáz migráns bejutott a határsávba, miután átvágták a kerítést

Ahogy arról a hirado.hu is beszámolt, súlyos összecsapások voltak a migránsok és a rendőrök között a spanyol határnak számító észak-afrikai Melillánál. A határkerítést kétezer bevándorló ostromolta meg pénteken, a harcokban 23-an meghaltak és sokan, köztük egyenruhások is megsérültek. Az uniós határnak számító spanyol exklávéknál folyamatosak a próbálkozások: idén már háromszor annyian vágtak neki a veszélyes útnak, mint tavaly – hangzott el az M1 Híradójában.

Az Európai Unió külső határának számító spanyol exklávé Ceutával együtt hosszú ideje tölt be tranzitállomás szerepet a mediterrán migrációs útvonalban. Idén már háromszor többen próbáltak meg bejutni az unió területére Melilla és Ceuta érintésével, mint tavaly.

Pénteken csaknem kétezer, főként fiatal férfi bevándorló próbált meg erőszakkal a kerítés túloldalára jutni. Mintegy ötszázan sikeresen bejutottak a határsávba, miután átvágták a kerítést.

Kapcsolódó tartalom

A várost védő határőrök és az illegális bevándorlók közötti összecsapásban legkevesebb 23-an meghaltak és több tucatnyian megsebesültek. A sérültek többségét a mentőegységek még a helyszínen ellátták.

A spanyol hatóságok 130 illegális migránst a városban található ideiglenes táborban helyeztek el. A kerítés túloldán azonban így is több száz, csoportba szerveződött illegális migráns tartózkodik jelenleg is, és vár az átjutásra.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök az embercsempészeket nevezte meg felelősnek az országgal szemben elkövetett támadással kapcsolatban.

Két jelzővel minősíteném a történteket: erőszakos és szervezett. A mostani akció nem más, mint országunk területi integritásának erőszakos megsértése, amelyet az embercsempész bandák Spanyolország területén követtek el

– fogalmazott a kormányfő.

A helyi civil szervezetek szerint, a roham közvetlen előzménye az volt, hogy a marokkói hatóságok felszámoltak egy nagy migránstábort a határ közvetlen szomszédságában, az embercsempészek pedig igyekeztek akit lehetett a határra küldeni.

A spanyol és marokkói hatóságok március óta közösen látják el az exklávék határőrizetét. Az észak-afrikai királyság maga is komoly erőfeszítéseket tesz az illegális migráció felszámolására.

Ajánljuk még