logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Járvány törhet ki a földrengés túlélői között az afgán egészségügyi tisztviselő szerint

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.

A szerdai földrengésben legalább ezren meghaltak, mintegy kétezren megsérültek, tízezer otthon pusztult el, és az ENSZ humanitárius hivatala (OCHA) arra figyelmeztetett, hogy az azt követő kolerajárvány különösen nagy és komoly aggodalomra ad okot.

Az embereknek élelmiszerre és a tiszta vízre van szükségük” – mondta Sarafat Zamán, az afganisztáni egészségügyi minisztérium szóvivője a Reuters hírügynökségnek. Hozzátette, hogy a tisztviselők egyelőre megoldották a gyógyszerek beszerzését, de az otthonaikat elvesztettek kezelése komoly kihívást jelent.

Kérjük a nemzetközi közösséget, a humanitárius szervezeteket, hogy segítsenek nekünk élelmiszerrel és gyógyszerekkel, a túlélők könnyen megbetegedhetnek, mert nincsenek megfelelő házaik és menedékeik” – mondta.

A katasztrófa komoly próbatétel Afganisztán keményvonalas tálib vezetői számára, akiknek hatalmát az emberi jogokkal kapcsolatos aggodalmak miatt számos külföldi kormány nem ismeri el, amióta tavaly átvették az ország irányítását.

Az afgánok ezreinek megsegítése kihívást jelent azon országok számára is, amelyek szankciókat vezettek be az afgán kormányzati szervekkel és bankokkal szemben, és ezzel elvágták a közvetlen segítségnyújtás lehetőségét, ami már a földrengés előtt humanitárius válsághoz vezetett.

Az ENSZ és számos más ország sürgősen segélyt küldött az érintett területekre, és az elkövetkező napokban még több segély érkezik.

Kapcsolódó tartalom

Az afganisztáni tálib kormány a szankciók visszavonására és a nyugati pénzintézetekben elhelyezett több milliárd dolláros központi banki vagyon befagyasztásának feloldására szólított fel.

Kabulban a háború áldozatainak kezeléséhez jobban hozzászokott kórházak megnyitották kórtermeiket a földrengés áldozatai előtt, de az emberek többsége a földrengés által elpusztított területeken maradt.

A szerda hajnalban bekövetkezett 5,9-es földmozgás középpontja a pakisztáni határ közelében fekvő Hoszt városától mintegy 50 kilométerre délnyugatra volt, 10 kilométer mélyen – közölte az amerikai földtani intézet. Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet szerint a földmozgás erőssége 6,1-es volt, és Pakisztánban és Indiában is érezték.

A távoli hegyvidéken történt földrengés a legsúlyosabb katasztrófa, amióta a tálibok tavaly augusztusban megragadták a hatalmat Afganisztánban.

Afganisztánban gyakoriak a földrengések, elsősorban az eurázsiai és indiai tektonikus lemez találkozásánál fekvő Hindukus hegységben. Huszonnégy éve, 1998-ban mintegy 4500-an haltak meg Tahár tartományban egy 6,1-es erejű földrengésben, 2002-ben pedig ezernyolcszázan lelték halálukat egy 5,9-es erősségű rengésben az ország északi részében.

Ajánljuk még