logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Öregített képekkel próbálják kézre keríteni az Alcatrazból 60 évvel ezelőtt megszökött rabokat

| Szerző: hirado.hu
Öregített körözési fotókat tett közzé a rendőrség arról a három rabról, akik 60 éve, 1962 júniusában megszöktek a hírhedt Alcatraz börtönből.

A három rab, Frank Morris és a testvérpár, Clarence és John Anglin már a 90-es éveikben járhatnak, amennyiben túlélték a szökést, és azóta is életben vannak – írja a Fox News.

Morris és az Anglin testvérpár 1962. június 11-ről 12-re virradóra szökött meg a szigorúan őrzött börtönből. Az elítéltek az épület szellőzőnyílásain keresztül felmásztak a tetőre, lecsúsztak a kéményen és a börtön esőkabátjaiból készült tutajjal megszöktek. A börtönőrök megtévesztésére gipszből készült fejeket hagytak az ágyukban, amire emberi hajat ragasztottak. Az eltűnésüket 12-én reggel fedezték fel.

A szökést négyen tervelték ki, de Allen West a menekülés éjjelén nem jutott ki a cellájából. A nyomozásban mindvégig együttműködött a rendőrökkel, ezért a szökésben játszott szerepéért nem kapott büntetést.

A kutatás során a nyomozók megtalálták az evező egy részét és a tutaj maradványait az Alcatraztól északra fekvő Angyal-sziget partjainál. A nyomozás ezután elakadt, nem bukkantak újabb nyomokra, ezért végül arra a következtetésre jutottak, hogy a rabok valószínűleg megfulladtak a San Francisco-öböl fagyos vizében. Holttesteket azonban sosem találtak, így az ügy aktája így nyitott maradt.

Évekkel később, 1975-ben az Anglin fivérek családja szerint egy brazíliai bárban lefotózták a testvérpárt, az FBI azonban nem hitelesítette a fényképet.

John Anglin 2013-ban állítólag levelet írt a San Franciscó-i rendőrségnek, amelyben leírta, hogy hajlandó elmondani a pontos helyét, ha a televízióban ígéretet tesznek arra, hogy nem marad börtönben egy évnél tovább, és orvosi ellátásban részesítik a rákos megbetegedése miatt. A levélben azt állította, hogy ő a trió utolsó túlélője, Morris 2005-ben, testvére pedig 2011-ben halt meg.

A levél létezését megerősítette ugyan az FBI, de a levél hitelességét nem találták elég meggyőzőnek.

A szökött rabok azóta is szerepelnek a körözési listákon, noha a nyomozók a szökés után úgy vélték, hogy nagyon minimális az esélye annak, hogy túlélték a szökést. Az elfogatóparancs 2030-ban jár le ellenük, ekkorra már mindegyikük legalább százéves lenne.

Címlapfotó: Az Alcatraz börtönsziget az Egyesült Államokban (Fotó: MTI/Klinkó Márk)

Ajánljuk még