logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Veszélyben vannak a világ legkisebb pingvinjei

| Szerző: hirado.hu
Új-Zéland partjainál átlagosan évtizedenként egyszer hullanak tömegesen a kék pingvinek, az elmúlt tíz évben viszont a mostani a harmadik hasonló jelenség.

 

Több mint 500 kék pingvin teteme sodródott partra Új-Zéland partjainál az elmúlt hetekben – számol be a Live Science. A szakértők nem tudják pontosan, hogy mi okozta az állatok pusztulását, de valószínűsíthető, hogy a klímaváltozásnak köze van a jelenséghez – írja a National Geographic. 

A kék pingvin, vagy más néven törpe pingvin a világ legkisebb pingvinfaja. Az első nagy számban megtalált tetemek május elején kerültek elő az Északi-szigeten. Múlt héten Kaitaia közelében 183 pingvinre bukkantak, az elhullott állatok többsége alultáplált volt. „Egyszerűen nem volt rajtuk testzsír, és alig volt látható izom”mondta a The Guardiannek Graeme Taylor, az új-zélandi természetvédelmi minisztérium munkatársa. A madárkutató hozzátette, amikor az állatok túlságosan elsoványodnak az úszáshoz, éhen pusztulnak vagy kihűlnek.

Úgy tűnik, a pingvinek nem jutnak elég halhoz. Ez a túlhalászás jele lehet, Taylor ugyanakkor azt gyanítja, hogy egyéb tényezők állnak a háttérben.

A klímaváltozás okozta felmelegedés és az elhúzódó La Niña természetes éghajlati jelenség miatt a halak mélyebbre úszhatnak, ahol a madarak már nem érik el őket. Az elmélet megmagyarázhatja, hogy a Déli-sziget populációi miért nem érintettek, a környéken ugyanis az óceán felszíne hűvösebb maradt, mint az Északi-szigetnél.

Új-Zélandon jelenleg kevesebb mint 500 ezer szaporodásra képes kék pingvin él.

A fajra komoly fenyegetést jelentenek az inváziós állatok, például a macskák, amelyek nagy számban pusztítják a tojásokat. Nem ez az első alkalom, amikor tömeges pusztulást figyeltek meg, átlagosan évtizedenként nagyjából egyszer fordul elő hasonló. Aggasztó, hogy az elmúlt tíz évben ez a harmadik ilyen esemény. A szakértők arra számítanak, hogy a mostani tömeges elhullás még messze nem ért véget.

Ajánljuk még