logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Balázs: A Balkán nélkül nincs európai stabilitás

| Szerző: hirado.hu
A balkáni térség stratégiai fontosságáról beszélt Orbán Balázs a június 23-24-én rendezett brüsszeli csúcstalálkozón. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint az Európai Uniónak valódi és gyors perspektívát kell kínálnia a Nyugat-Balkánnak az integrációra, ami mindkét fél érdeke, ugyanakkor látni kell, jelenleg az EU-nak van nagyobb szüksége a balkáni országokra, mint fordítva.

A június 23-24-én megrendezett Európai Uniós csúcstalálkozó legfontosabb kérdése Ukrajna, Moldova és Grúzia tagjelölti-státusza, amelyről a tagállamok vezetői dönteni fognak. A találkozó további fontos része a Nyugat-balkáni országok csatlakozási kérelmének elbírálása, aminek stratégiai fontosságáról Orbán Balázs beszélt az M1 Híradónak.

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint a Balkán integrációjára gyors lehetőséget kell kínálnia az Uniónak, mivel a kontinens stabilitása nem képzelhető el a térség csatlakozása nélkül.

„Reméljük, hogy az Európai Tanácsi következtetéseiben lesz olyan egyértelmű iránykijelölés, amelyik perspektívát tud nyújtani ezeknek az országoknak, és egy ilyen EU-csúccsal nem ahhoz járulunk hozzá, hogy a politikai instabilitás a Balkánon növekedjen, és az Európával szembeni ellenszenv is növekedjen. Ezzel ellentétes hatást kellene elérnünk, tehát az európai integráció erősítését, és az európai integráció felé elköteleződésnek a növelését” – mondta Orbán Balázs.

Hozzátette, az érintett Balkáni térség felzárkóztatása mindkét fél érdeke, ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, jelenleg az EU-nak van nagyobb szüksége egy stabil háttérrel rendelkező Nyugat-Balkáni országokra, mint fordítva.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még