logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már dolgoznak a gondolatszabadság megszüntetésének módján

Elgondolkodtató esemény történt március 8-án a német hadseregben, illetve a MAD-ben, a katonai elhárításért felelős titkosszolgálaton belül. A katonai rendészet 20 állig felfegyverzett és kommandós maszkkal felismerhetetlenné tett tagja megrohamozott több Hannover környéki kaszárnyát. Az akció célja: a demokratikus jogrend ellen irányuló törekvések felderítése. Az MAD-nek állítólag értesülései voltak arról, hogy néhány katona szélsőjobboldali körökkel, illetve erőszakra hajlamos rockerbandákkal állna kapcsolatban. Emellett affinitásuk volt a fegyverekhez, illetve a küzdősportokhoz is – írja a Neokohn.

A letámadott katonáknak kiürítették a zsebeit, elvették a mobiljaikat és több órán keresztül kihallgatták őket. A bakák szobáit és szolgálati helységeit átkutatták, még a mellékhelyiségbe is csak a maszkos kommandósok kíséretében mehettek ki. Így ment ez teljes három napon keresztül – írja a Neokohn oldalán Krisztina Koenen A portál szerint a MAD-nek csak nyomozati jogköre van. A gyanúsítottak ellen semmilyen kényszert sem alkalmazhat. Ezt ugyanis csak a rendőrség teheti meg. Az újság feltette a kérdést, hogy miért nem élt a MAD ezzel a jogával? Azért – válaszol a lap – mert semmilyen bűncselekmény nem történt.

Christine Lambrecht, Németország honvédelmi minisztere (Fotó: MTI/AP/Michael Sohn)

A Die Welt am Sonntag az eset kapcsán megszólaltatta az MAD egyik vezetőjét, aki azt mondta, hogy az érintett katonák elleni vádak súlyosak és jelentősek. Kijelentette: „bizonyos jelek arra utaltak, hogy a demokratikus jogrend megdöntésére törekedtek.” Szavait azzal támasztotta alá a katonai elhárításért felelős titkosszolgálati szervezet vezető tisztségviselője, hogy a katonáknak „szélsőjobboldali gondolkodásmódjuk van, erőszakra hajlamosak, valamint affinitásuk van a fegyverekhez és összefüggésbe hozhatók lennének a küzdősportok miliőjével”.

A német újság szerint úgy tűnik, hogy Németországban már nemcsak az elkövetett bűncselekmények, hanem a gondolatok is büntethetők, hiszen azok akár még bűncselekményekhez is vezethetnek. Pedig a gondolatbűntett kategóriája még nincsen törvényben vagy az alkotmányban lefektetve. De a gondolatszabadság megszüntetésének módján már dolgoznak az alkotmányjogászok, mint azt a továbbiakban még ábrázolni fogjuk.

A német média csak most, három hónappal később számolt be az eseményekről. Egyesek szerint az MAD és a kommandósok a hadsereg jó hírnevét védték, mások viszont elítélték a módszereket és a honvédelmi minisztérium által gyakorolt hatalmas nyomásról beszélnek.

A honvédelmi minisztérium által közölt adatok szerint 2021-ben 1452 esetben merült fel valamilyen szélsőségesség gyanúja, a végén 17 esetben sikerült a vádat bebizonyítani. 2020-ban pedig 15 esetben – mindezt a Bundeswehr 260 000 foglalkoztatottja közül.

A média csak azt követően kezdett el foglalkozni a MAD feladataival, hogy nyilvánosságra került a hannoveri ügy. A szervezet honlapjáról kiderül: a MAD elsődleges feladatának a hadseregen belüli alkotmányellenes törekvések, vagyis a jobboldali veszélyek felderítését tekinti.

A szolgálat jelenlegi vezetője egy jogászi végzettségű nő, Martina Rosenberg, akit a Neokohn.hu szerint „kimondottan az úgynevezett jobboldal elleni hajsza megszervezőjeként emeltek ebbe a pozícióba. Főnökének, a szociáldemokrata Christine Lambrecht honvédelmi miniszternek, akit Rosenberg szolgaian követ, és akit még pártkollégái is feladatára teljességgel alkalmatlannak tartanak, legfontosabb célja a Bundeswehrrel a jobboldal elleni küzdelem”.

Németországban a „jobboldal” fogalma új tartalommal töltődött fel az utóbbi nem egészen két év folyamán. A jobboldaliság vádja ma egyenlő a fasiszta terror támogatásának vádjával, ami végső soron mindenkire alkalmazható, aki nem ért egyet a jelenlegi zöld–szocdem–szabaddemokrata politikai vezetéssel.

Persze mind a bűnüldöző szervek, mind a jogászok tisztában vannak azzal, hogy ha a kritikus gondolkodást, valamint az alkotmányos tiltakozási jogok gyakorlását büntetni akarják, akkor szükség van valamilyen megnevezhető bűntettre. Segítségükre sietett a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal, amely egy új, valójában azonban nem is olyan új bűncselekményt talált fel, „az állam alkotmányvédelmileg releváns delegitimációját”. Ezt a bűncselekményt régebben felségsértésnek nevezték.

Az alkotmányvédelem szerint alkotmánysértők az olyan nyilvánosan kinyilvánított vélemények és akciók (például tüntetések), amelyek meghaladják a „legitim tiltakozás” mértékét. Hogy ez a mérték hol található és ki határozza meg, arról az alkotmányvédők hallgatnak. Az eddigi mérce, a tiltakozás erőszakmentessége nyilván már nem kielégítő. De azért megpróbálkoznak egy meghatározással: A bűncselekményt elkövetők „megvetéssel nyilatkoznak a törvényhozó testületek, a végrehajtó hatalom és a jogalkotás demokratikus döntéseiről, nyíltan kétségbe vonják azok legitimitását, és felszólítanak a hatóságok rendelkezéseinek vagy a bíróságok döntéseinek semmibevételére”. Vagyis olyan dolgokról beszélnek, vagy olyan dolgokra gondolnak, amelyek nem tetszenek a hatóságoknak.

Itt persze még finomításokra volt szükség, amelyekből azért elég pontosan kiderült, hogy azokról van szó, akik nem követik a zöld-szocialista ideológiát, és időnként – a baloldali radikálisok felvonulásaival ellentétben – békés tüntetéseken adnak ennek kifejezést. „A delegitimációnak ez a formája legtöbbször nem úgy jön létre, hogy közvetlenül megkérdőjeleznék a demokráciát, hanem úgy, hogy állandóan agitálnak a demokratikus legitimációval rendelkező állam képviselői és képviselőnői, valamint annak az intézményei és döntései ellen.” Vagyis, hogy ezek az újdonsült bűnözők nem a demokratikus jogrendet kérdőjelezik meg, hanem „becsmérlik” az állam képviselőit és azok döntéseit.

És miközben azok a békés tüntetők, akik a jelenlegi politikát bírálják, a jövőben felségsértésért büntethetők lesznek, az alkotmányvédők közegéből egy rossz szó sem hangzott el akkor, amikor a Fridays for Future milliomos családból származó vezetője, Luisa Neubauer a gázvezetékek felrobbantásával fenyegetőzött – természetesen a jó, a klímaharc jegyében.

Németország forró ősz előtt áll: az infláció 9 százalékos, inog az euró. Robert Habeck német gazdasági miniszter a központi fűtés 16 fokra csökkentését tervezi a gázhiány miatt, amelyet természetesen nem az őrült zöldpolitika, hanem Putyin orosz elnök idézett elő. Az egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach ősztől a járványtól függetlenül általános maszkviselési kötelezettséget tervez és megint elővette az oltási kötelezettség bevezetésének ötletét. Az országba minden korlátozás nélkül özönlenek a migránsok, akiknek a bevándorlását a szocdemek még tovább akarják könnyíteni, az állami eladósodás pedig soha nem látott mértéket ért el. Az anyagi helyzet romlása mindenképpen a társadalmi konfliktusok kiéleződéséhez, az elosztási harcok megjelenéséhez fog vezetni.

Nyilvánvalóan a politikai vezetés is ettől tart. A gondolatbűntett és a felségsértés újra bevezetése az erre való állami felkészülés része, ugyanúgy, mint az erőszakszervezeteken belüli egyre brutálisabb fegyelmezési akciók – olvasható a Neokohn.hu-n.

 

Ajánljuk még