logo

Műsorújság

Rendkívüli

Hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lengyelországban növekszik az egyházellenes bűncselekmények száma

Lengyelországban az utóbbi években nőtt az egyházellenes bűncselekmények száma, 2016 óta majdnem megduplázódott azon bűntetteké, amelyet vallási gyűlöletből követtek el keresztényekkel szemben – közölte pénteken Krzysztof Sierak lengyel helyettes főügyész.

Míg a 2009 és 2015 közötti években a hatóságok összesen 163 eljárást folytattak a vallási érzelmek megsértése miatt, 2016 óta eddig 2435 ilyen eljárást tartanak számon – közölte Sierak. Nyugtalanítónak nevezte a keresztény vallásúakkal szembeni bűntettek számát is, melyek miatt 2016-ban 59 eljárást folytattak, tavaly pedig ez az adat közel kétszeresére, 106-ra emelkedett.

Sierak e vonatkozásban a lelkészekkel szembeni támadások lengyelországi eseteit idézte fel példaként, köztük Adam Swierzewski ferences atya tavaly novemberi meggyilkolását a kelet-lengyelországi Siedlcében. Az utóbbi tett elkövetőjét idén májusban tartóztatták le, miután egy nőt is meggyilkolt.

A helyettes főügyész a Zbigniew Ziobro főügyésszel, igazságügyi miniszterrel közös sajtóértekezleten szólalt meg annak kapcsán, hogy pénteken a nyugat-lengyelországi Poznan városában működő kerületi bíróság felmentette Marek M. vádlottat, aki 2019-ben egy poznani melegfesztiválon drag queen-ként lépett fel, a happening során pedig torkon vágta a Marek Jedraszewski krakkói érseket megidéző bábut.

Az ügyészség egyebek mellett gyilkosságra buzdítással vádolta Marek M.-t. A neki tulajdonított tettekért három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki Lengyelországban.

A vádlott a per során azt állította: nem akart gyilkosságra buzdítani, csupán „kidomborítani” szerette volna a Jedraszewski érsek egyik korábbi nyilatkozatához fűződő „problémát”.

Ezzel Marek M. arra utalt, hogy Jedraszewski érsek a varsói felkelés kirobbanásának 75. évfordulóján, 2019 augusztus 1-jén, mondott szentbeszédében bírálta a szexuális és nemi kisebbségekkel (LMBT) kapcsolatos ideológiát.

Zbigniew Ziobro a sajtóértekezletén „a közéletben növekvő gyűlölet és szélsőségekig felfokozott agresszió helyeslésének” nevezte a Marek M. ügyében pénteken kiadott felmentő ítéletet, amely – mint mondta – „túllép minden normán, és csorbát ejt a lengyel bíráskodás arculatán”.

Az ügyészség az ítélethirdetés után bejelentette: fellebbezni fog a poznani bíróság döntése ellen.

Ajánljuk még