logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az orosz és ukrán források is megerősítették Szeverodonyeck bevételét

Szeverodonyeck elesett, Liszicsanszk bevétele pedig most zajlik – állítják orosz források. Az ukrán hadvezetés pedig parancsot adott a visszavonulásra Szeverodonyeckből. Luhanszk megye kormányzója állítja: az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást Liszicsanszk közelében. Azt is beismerte viszont, hogy a Mikolajivka nevű falut már az oroszok ellenőrzik – közölte az M1 Híradója.

Az ukrán Szabadság nevű televízió péntek reggel élő adásban kapcsolta a luhanszki kormányzót, hogy elmondja: valóban feladták-e Szeverodonyeck védelmét.

„Sajnos ki kellett vonni csapatainkat, de nem szabad árulásról beszélni, senki sem hagyja magukra a srácainkat. Nincs értelme azokon az állásokon maradni, amelyek megsemmisültek, hiszen ott napról napra nőhet az áldozatok száma”  – mondta Szerhij Hajdaj.

Az orosz állami hírügynökség, a Ria Novosztyi pedig azt közölte:

megadták magukat az ukránok Liszicsanszk és Szeverodonyeck közelében.

Az úgyneveztt „Luhanszki Népköztársaság” népi milíciájának vezetőjére hivatkoztak, aki úgy fogalmazott, ezen a területen, a teljes frontvonal mentén tömegesen adják meg magukat az ellenséges erők. A megadásról szóló híreket azonban az ukrán fél nem erősítette meg.

Szeverodonyeck ma valójában egy nagy romhalmaz. A bombázásokban a teljes infrastruktúra megsemmisült. A házak 80 százaléka vagy összedőlt, vagy le kell bontani.

Az ukrán reakció megosztott a mostani bejelentésről. Vannak, akik kritizálják a vezérkart, amiért – mint fogalmaztak – így értelmetlenül vesztek oda teljes ukrán alakulatok, mások szerint viszont már korábban vissza kellett volna vonulni.

Olyanok is vannak, akik szerint Szeverodonyeck megvédése időt adott más településeknek arra, hogy felkészüljenek a védekezésre, ezért helyes döntés volt addig húzni a védekezést, amíg lehet.

Ukrán hírek szerint Szeverodonyeck testvértelepülése, a Donyec folyó túlpartján fekvő Liszicsanszk még mindig ukrán kézen van.

A kijevi vezérkar csütörtökön még azt közölte, hogy az ukrán fegyveres erők megállították az orosz csapatok előrenyomulását a város déli részén – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy francia forgatócsoport a lakosság evakuálásáról készített riportot. Sok civil maradt még a városban. „A szomszédaink meghaltak egy légicsapásban, ezért elmegyünk. Félünk” – vallotta be egy nő. Mások hallani sem akarnak a távozásról. „Ez deportálás” – mondta egy férfi. Az oroszbarát ukránok megvárják a harcok kimenetelét, és nyíltan bevallották: várják az orosz erők érkezését.

Az oroszokkal akarunk egyesülni, mert ők a barátaink, nem a németek vagy Európa!” – mondta egy másik nő. Az egymás mellett fekvő két város elfoglalása kulcsfontosságú lehet a Donyec-medence fölötti ellenőrzés átvételéhez, amely az Ukrajna ellen februárban indított orosz háború egyik központi törekvése.

Ajánljuk még