logo

Műsorújság

Rendkívüli

Hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az ENSZ szerint izraeli katonák lőtték a palesztin újságírót

Izraeli katonák lőtték le az al-Dzsazíra pánarab televíziónak dolgozó palesztin riporternőt Ciszjordániában – közölte pénteken Genfben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője.

Ravina Shamdasani a most lezárult vizsgálatot ismertetve kiemelte: a rendelkezésre álló fotó, képi és hangfelvételek ismeretében, valamint az izraeli hadsereg és a palesztin főügyész meghallgatása után egyértelmű, hogy a május 11-én lelőtt újságírónő halálát és kollégája sebesülését izraeli oldalról leadott lövések okozták.

Izrael korábban azt állította, hogy Sirín Abu Aklét a közelben tartózkodó fegyveres palesztinok lőtték le, de ezt semmilyen rendelkezésre álló tanúvallomás és hivatalos kommunikáció nem támasztja alá – szögezte le az ENSZ-bizottság szóvivője.

Az al-Dzsazíra emblematikus, amerikai állampolgársággal is rendelkező palesztin riporternőjét a dzseníni menekülttábor közelében akkor érte a halálos lövés, amikor az izraeli hadsereg rajtatütést indított a táborban tartózkodó palesztin fegyveresek ellen.

Az újságírónő jól felismerhetően sisakban és „sajtó” feliratú golyóálló mellényben volt, amikor minden előzetes felszólítás nélkül rálőttek, de a helyszínen abban a pillanatban nem volt fegyveres tevékenység palesztin részről – hangsúlyozta Ravina Shamdasani.

Az Emberi Jogi Főbiztosság adatai szerint az év eleje óta az izraeli biztonsági erők 58 palesztint, köztük 13 gyermeket öltek meg Ciszjordániában. A szóvivő felszólította Izraelt, hogy indítson büntetőeljárást az újságírónő gyilkosának kézre kerítése és felelősségre vonása érdekében. A sebesüléseket és halált okozó többi ügyben szintén átfogó, független és gyors vizsgálatok lefolytatására, illetve a felelősség megállapítására szólított fel.

Ajánljuk még