logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az atomerőművek élettartamának meghosszabbítása mellett érvelt a német pénzügyminiszter

| Szerző: hirado.hu
Christian Lindner súlyos gazdasági válságra figyelmeztetett az Ukrajna elleni orosz agressziós háborúval kapcsolatban.

 

A szabaddemokrata politikus kedd este a ZDF hírműsorában azt mondta, „az energiaárak meredek emelkedése, az ellátási lánc problémái, valamint az infláció miatt egy nagyon komoly gazdasági válság veszélye áll fenn”számol be a die Welt német lap.

Christian Lindner szerint akár néhány héten vagy hónapon belül igen aggasztó helyzet alakulhat ki. A miniszter hozzátette, „ebben a helyzetben nem szabad válogatnunk. A következmények esetében három, négy, talán öt évről beszélünk, erre kell választ találnunk, ezért minden lehetőségről beszélni kell, beleértve a még működő három németországi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását is”.

Az oroszországi gázszállítások csökkenése miatt a Szabad Demokrata Párt (FDP) követeli egyébként, hogy vizsgálják felül legalább a még működő három német atomerőmű további üzemeltetését – velük szemben azonban a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek nem látnak okot arra, hogy eltérjenek az atomerőművek kivonásának ütemtervétől. A hatályos atomtörvény szerint a három megmaradt atomerőművet legkésőbb december végéig le kell kapcsolni a hálózatról.

Kapcsolódó tartalom

Lindner úgy fogalmazott, bár a koalícióban ebben a kérdésben „nincs egyetértés”, ellenben vita sincs. Hozzátette:

„mindenesetre azzal nem vagyok elégedett, hogy az éghajlatot károsító szenet használó erőművek működését meghosszabbítjuk, míg az atomenergiában rejlő lehetőségeket még csak meg sem vizsgáljuk.”

A szabad demokrata politikus azt is hangsúlyozta, hogy „nem Vlagyimir Putyin orosz elnök tart minket a kezében, hanem mi alakítjuk a sorsunkat”. Kiemelte, tény viszont, hogy „mostantól nem lehetnek tabuk a gondolkodásban, amikor az árak alakulásának ellenőrzéséről van szó”.

Időközben a svéd szakhatóság egyes fokozatú gázvészhelyzetet rendelt el. Közlésük szerint az intézkedést úgy kell értelmezni, hogy jelzik a nyugat-svédországi gázhálózat ipari szereplőinek és gázfogyasztóinak, hogy a piac feszült, ezért a jövőben a gázellátásban fennakadások jelentkezhetnek.

Hétfőn Dánia is hasonló, korai figyelmeztetést adott ki az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül érkező gázmennyiség csökkentése, valamint a politikai bizonytalanság miatt. Mivel Svédország és Dánia gázpiaca közös, ez a bejelentés Svédországra is hatással volt.

Kapcsolódó tartalom

A svéd energiaügynökség közlése szerint az új figyelmeztetés „elsősorban magasabb gázárakat jelenthet, valamint a gázellátás korlátozásával is járhat”.

Ajánljuk még