logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A vámhivatal vizsgálja, hogy került 3 tonna orosz arany Svájcba

Orosz aranybehozatal ügyében vizsgálódik a vámhivatal, tekintettel az Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciókra – jelentette be pénteken a svájci vámhatóság, miközben egyelőre megválaszolatlanok a kérdések a titokzatos behozatal körül.

Májusban három tonna, Oroszországból származó arany érkezett az alpesi országba, ahol számos, aranytömbök olvasztására alkalmas finomító működik.

Az ukrajnai háború kezdete óta most először érkezett orosz arany Svájcba – közölte a vámhivatal, hozzátéve, hogy egyelőre nem tudni, ki volt az importőr.

Az 194 millió svájci frank (76,8 milliárd forint) értékű, három tonnányi arany Nagy-Britanniából érkezett, de származási országként Oroszország van feltüntetve – tudatta pénteki közleményében a Szövetségi Vám- és Határbiztonsági Iroda (OFDF).

Tekintettel az érvényben lévő szankciókra, az OFDF megvizsgálja az érintett behozatalt” – közölte a hivatal, amely szerint törvényi okokból semmilyen információ nem adható ki az aranyimportőrről.

Március 7. óta az orosz finomítókból kikerült aranytömböket tilos Svájcban megvásárolni. Ugyanakkor a március 7. előtt orosz finomítókban előállított aranytömbök elvileg továbbra is forgalmazhatók az OFDF szerint.

A nemesfémkereskedők svájci szövetsége (ASFCMP) szerint egyetlen tagjuk sem részese az ügyleteknek.

A tizennégy svájci nemesfém-feldolgozót tömörítő szakmai szövetség ugyanakkor elővigyázatosságra intette tagjait. „Kétes eredetű arany nem kerülhet Svájcba” – írta közleményében a szervezet. Ez a tizennégy vállalat dolgozza fel a Svájcban olvasztott arany 90 százalékát.

Ajánljuk még