logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több ezren tüntettek az áremelkedések miatt az ecuadori fővárosban

Több ezer őslakos tüntetett helyi idő szerint szerdán Quitóban az alapvető árucikkek megdrágulása és az üzemanyag árának emelkedése miatt.

Ecuadorban már tíz napja tüntetnek országszerte, és jóllehet a szerdai tiltakozást sikerült békés mederben tartani, az utóbbi napokban több helyen – köztük a fővárosban is – erőszakba torkolltak a megmozdulások.

A tüntetéseket elsősorban őslakosok csoportjai szervezik, akik a többi között a farmereknek juttatott kölcsönök visszafizetési határidejének meghosszabbítását, valamint az olajkitermelés és a bányászat bővítésének leállítását követelik földjeik védelmében.

Szerdán ismeretlenek másodjára támadták meg az ország főügyészének az irodáját. A tüntetést szervező csoportok elhatárolódtak az incidensektől.

A rendőrség tájékoztatása szerint mostanáig 114 munkatársuk sebesült meg a tiltakozásokban, és 104 embert vettek őrizetbe. Egy tüntető meghalt, mert miközben – a rendőrség szerint – egy robbanóeszközön dolgozott, eltalálta egy könnygázgránát.

Kedden Luis Lara Jaramillo védelmi miniszter azt vetette a tüntetők szemére, hogy úttorlaszaikkal akadályozzák az emberek szabad mozgását, hozzátéve, hogy Ecuador számára “súlyos fenyegetést” jelentenek a megmozdulások. Puyo városban egy bank és egy rendőrőrs épületét felgyújtották, utóbbit a hatóság közlése szerint úgy, hogy még rendőrök tartózkodtak benne.

Az erőszakos demonstrációk miatt Guillermo Lasso elnök hat tartományban szükségállapotot rendelt el.

A CONAIE nevű őslakoscsoport azt közölte, hogy követeléseiket levélben is eljuttatták Lassóhoz, a csoport vezetője, Leonidas Iza pedig a Twitteren hangsúlyozta, hogy nyitottak a párbeszédre, de nem tűrik, hogy kéréseiket semmibe véve gúnyt űzzenek belőlük.

A mostani megmozdulások nagyobbak a tavaly októberben, ugyancsak az üzemanyag árának emelkedése miatt tartott tüntetéseknél, és újabb kihívás elé állítják az elnököt, akinek mindeközben a kábítószerbandák elleni küzdelmet is irányítania kell. Ráadásul Lasso szerdai bejelentés szerint koronavírusos lett, bár egyelőre nincsenek tünetei.

Ajánljuk még