logo

Műsorújság

Rendkívüli

Útban a második arany: Milák Kristóf megnyerte előfutamát, a legjobb idővel jutott tovább

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hortay Olivér: A német-orosz gázvita árát az egész EU megfizeti

| Szerző: hirado.hu
„Az orosz gáz rövid távon nem helyettesíthető az uniós piacon. Minden lépéssel, amivel a tagállamok a konfliktust élezik, a közösségnek ártanak és Oroszország bevételeit növelik” – hangsúlyozta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletágának üzletágvezetője.

Új szakaszba lépett az energiaválság: Oroszország jelentősen csökkentette német gázszállítását – fogalmazott közösségi oldalára feltöltött videójában a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletágának üzletágvezetője.

Hortay Olivér szerint a korlátozások előzménye volt, hogy korábban kifejezetten szoros német-orosz energetikai együttműködés a tavalyi évben kezdett megromlani.

„Hiába készült el a két országot közvetlenül összekötő Északi Áramlat 2 gázvezeték, a működéshez szükséges engedélyek – kezdetben adminisztratív, majd politikai okokra hivatkozva – késtek, és a szállítás nem indulhatott el.

Az orosz Gazprom válaszként fokozatosan csökkenteni kezdte a szerződéses kötelezettségein felüli európai gázexportját, és a korábbi éveknél kisebb szintre töltötte fel az általa üzemeltetett német gáztárolókat – tette hozzá.

Hortay Olivér szerint ez a két lépés nagymértékben hozzájárult az energiaválság tavaly őszi kirobbanásához. Azóta a piaci árakat nagyrészt az Oroszország és Németország közötti konfliktussal kapcsolatos várakozások mozgatják.

Amikor például tavaly, ősz végén úgy tűnt, hogy rendeződik a vita, a piac korrigált. Azonban amint az új német kormány jelezte, hogy egyhamar nem adja ki az engedélyeket, az árak megint elszabadultak. A háborúval a helyzet tovább mérgesedett – fejtette ki az energetikai szakértő.

Márciusban a német gazdasági miniszter, Robert Habeck kijelentette, hogy Németország felkészült az orosz gázszállítások leállítására. A nyilatkozat és a brüsszeli szankciók lebegtetése rekordmagasra emelte a gázárakat.

A szankciók kivédése és bevételei fenntartása érdekében Oroszország új fizetési feltételeket támasztott. Válaszul Németország állami irányítás alá vonta a Gazprom német gáztárolóit, Brüsszel pedig kijelentette, hogy az olajembargó után a héten tartandó EU-csúcsra a gázembargó javaslatát is az asztalra teszi.

A válasz pedig nem sokat váratott magára. Oroszország ugyanis a múlt héten egy technikai problémára hivatkozva megelőzte az esetleges új szankciós csomagot és kevesebb, mint felére csökkentette a német szállításait.

Az eset azért különleges, mert

míg a korábbi korlátozások kizárólag a szerződés mennyiség fölötti tételeket érintették, mára Németország a megállapodásban rögzített gáz egy részéhez sem jut hozzá.

A német gazdasági miniszter elismerte, hogy ha nem sikerül megfelelő mértékben csökkenteni a fogyasztást, Németországnak már a következő télen ellátási nehézségei adódhatnak.

„A legaggasztóbb, hogy az egyre mérgesedő konfliktus Oroszországnak kedvez”

– hangsúlyozta Hortay Olivér.

Majd hozzátette, hogy a gázárak növekedésének köszönhetően a Gazprom a kisebb leszállított volumen mellett is többet keresett a háború kirobbanása óta, mint tavaly egész éveben.

A vita árát pedig nemcsak Németország, de az egész EU megfizeti, mert az európai energiapiac szorosan összekapcsolt, és az áremelkedés más országokba is átgyűrűzik.

A tanulság világos. Az orosz gáz rövid távon nem helyettesíthető az uniós piacon. Minden lépéssel, amivel a tagállamok a konfliktust élezik, a közösségnek ártanak és Oroszország bevételeit növelik” – fogalmazott az energetikai szakértő.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még