logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Azt hazudta magáról, hogy koronavírusban meghalt – bemutatjuk a Budapesten elfogott „brazil Escobart”

| Szerző: hirado.hu
A brazil hadsereg egykori őrnagyát, a nemzetközi körözés alatt álló Sergio Roberto de Carvalhót Budapesten fogták el a magyar hatóságok az Interpol segítségével kedden este egy belvárosi étteremben. A világ egyik legnagyobb drogkereskedője több évig bujkált Európában, különböző álneveken. Hazánkban mexikói okmánnyal tartózkodott – írta a brazil sajtó.  

 

A magyar rendőrség szerda délután a gyanúsított nevének említése nélkül azt írta, hogy a világ egyik legkeresettebb nemzetközi kábítószer-kereskedőjét fogták el Budapesten. A rövid közlemény szerint az 54 éves (más források szerint 64 éves) brazil férfi által vezetett bűnszervezet 2017 és 2019 között legalább 45 tonna kokain csempészéséért volt felelős.

A felvételek alapján egy budapesti étteremből vitték el a TEK emberei a hírhedt drogbárót.

Ki is ez a brazil drogbáró, akit Escobarhoz hasonlítanak?

Sergio Roberto de Carvalho 1980-ban csatlakozott a Mato Grosso do Sul-i katonai rendőrséghez, de már ekkor a szövetségi rendőrség radarja alá került. Paraguayból gumikat csempészett az országba. Egészen 1996-ig volt állományban, akkor nyugdíjazták.

A brazil sajtóban „őrnagyként”, majd később, mint a „brazil Escobárként” hivatkozott férfi ezután a szervezett bűnözés felé fordult. Egy évvel nyugdíjazása után már letartóztatták és 15 év börtönre ítélték kábítószer-csempészet vádjával.

Carvalho két és fél évtized alatt Brazília legnagyobb droghálózatot építette ki, a dél-amerikai kokainkereskedelem megkerülhetetlen szereplőjévé vált. Az általa irányított decentralizált bűnszervezetek összekapcsolódtak a kokainszállítmányok szállításában. Az ország két nagyobb nemzetközi kikötőjén (Paranagua és Natal) keresztül indultak útnak Európa, Afrika és Ázsia felé a drogszállítmányok, de szárazföldön és légi úton is szállították.

A CNN Portugal beszámolója szerint saját légitársasága is volt, az Airjetsul.

Megszervezte saját halálát

Carvalho évekig bujkált Európában, de 2020-ban Spanyolországban lebukott, mint Paul Wouter suriname-i üzletember.

A spanyol hatóságok ekkor még nem tudták, hogy kivel van dolguk, ezért óvadék fejében szabadon engedték. Mivel rendszeresen jelentkeznie kellett volna a spanyol hatóságoknál, hamis igazolást küldött, hogy Wouter koronavírusban meghalt és elhamvasztották, így ha akarták, se tudták volna azonosítani maradványait.

Ezután eltűnt, és Európa több országában is megfordult.

A brazil hatóságok 2020 végén magasabb sebességbe kapcsoltak, és több, Carvalhóhoz kapcsolható ingatlant, luxusautókat, kastélyokat és jelentős készpénzt foglaltak le Portugáliában és Spanyolországban egy nagyszabású rendőrségi művelet keretében.

Mint kiderült, a drogbáró spanyolországi tartózkodása alatt egy 12 millió dolláros kastélyban éldegélt Marbellán. A rendőrségi akció során letartóztatták Carvalho 55 éves húgát, aki szintén részt vett a szervezet működtetésében.

A pénz tisztára mosása

Carvalho arra használta a világjárványt, hogy a kokainkereskedelemből származó pénzt tisztára mossa – legalábbis ez derül ki azokból a lehallgatott üzenetekből, amelyek a brazil sajtóban idén januárban jelentek meg.

A bűnszervezet a járványhoz kapcsolódó termékek, lélegeztetőgépek és más védőfelszereléseket akart eladni az államnak. Az egyik ilyen szállítmány 2020 júniusában meg is érkezett Brazíliába, Sao Paulóba. Az üzlet végül nem jött össze a késedelmes szállítás miatt.

Carvalhót Portugáliában is pénzmosással vádolják, ezért kezdeményezheti a drogbáró kiadatását, de a brazil sajtó szerint várhatóan hazájában kerül az igazságszolgatás elé.

Ajánljuk még