logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint harminc éve nem volt példa ilyen méretű sztrájkra Nagy-Britanniában

Egyszerre kezdődött metró- és vasúti sztrájk Nagy-Britanniában – erre több mint harminc éve nem volt példa. Az egész országban csaknem teljesen leállt a vasúti közlekedés, és a brit főváros tömegközlekedésében is komoly fennakadások vannak. Az akciót kezdeményező szakszervezet béremelést követel, de egyelőre nincs megállapodás – számoltak be róla az M1 híradójában.

Keddre virradóan szinte az összes vonat- és metróállomáson zárt kapukkal találkozhattak az utazni próbálók Anglia-szerte. A vasúti szolgáltatás a normál menetrend egyötödére csökkent a sztrájk ideje alatt az országban.

Voltak akik autóval, és voltak akik biciklivel indultak munkába

A keddi nap csak az első volt három naposra tervezett akcióból, a mintegy 40 ezer közlekedési dolgozót tömörítő szakszervezet, az RMT eltökélt abban, hogy megegyezés nélkül csütörtökön és szombaton is folytatják a tiltakozást. Fő követelésük az infláció-arányos béremelés az ágazatban, és ígéret a munkahelyek megóvására. Az érdekképviselet szerint az elmúlt három évben nem kaptak érdemi béremelést a közlekedési dolgozók. A megmozdulás az elmúlt 30 év legnagyobb angliai vasutassztrájkja, és bár millióknak okoz kellemetlenséget, sok utazó is egyetértett velük.

Utas ácsorog az üres a londoni Euston vasútállomáson 2022. június 21-én, amikor munkabeszüntetés kezdődik a brit tömegközlekedési szektorban. A sztrájkot azt követően hirdették meg, hogy a vasúttársaságok és a szakszervezetek bértárgyalásai eredménytelenül zárultak (Fotó: MTI/AP/PA/Stefan Rousseau)

A hétfői, utolsó egyeztetésen a vasúti hálózat üzemeltetője és több személyszállítással foglalkozó cég is kitartott a 3 százalékos béremelési ajánlat mellett, ami a brit inflációnak is csak a harmada.

Boris Johnson miniszterelnök a sztrájk miatt összehívott keddi kabinetülésen úgy fogalmazott: a munkabeszüntetés szükségtelen és csak kárt okoz a gazdaságnak. Kitartott az eddigi reform-tervek mellett is, szerinte ugyanis csak azok tudják megvédeni az ágazatban dolgozó munkahelyeit.

Attól tartok, mindenkinek – és ezt az ország egészére értem – fel kell készülnie a reformokra. Ez a vasutasok és családjaik érdeke is, mert különben ezek a nagyszerű cégek, és az egész iparág további pénzügyi nyomással néz szembe, és tönkremehet” – fogalmazott a brit kormányfő.

A kedden sztrájkoló, csaknem negyvenezer közlekedési dolgozó szerdán az ígéretek szerint munkába áll, az pedig a további tárgyalásokon dől el, hogy csütörtökön mire számíthatnak az utazók.

Ajánljuk még