logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem adhatott vért az idős férfi, mert nem mondta meg, hogy terhes-e

| Szerző: hirado.hu
Egy idős skót férfit azért utasítottak ki a véradóközpontból, mert nem volt hajlandó jelezni, hogy nem terhes.

 

A 66 éves Leslie Sinclair elkötelezett donor, aki az elmúlt öt évtizedben több mint 60 liter vért adott.

A férfit a legutóbbi véradása során azonban kiutasították a skóciai Stirlingben lévő Albert Halls klinikáról, mivel egy hatvanas éveiben járó férfiként nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy terhes-e – írta a New York Post.

A klinika személyzete szerint, mivel a férfi nem töltötte ki a kérdésre vonatkozó rubrikát a kórházi űrlapon, nem fogadhatják el a vérét. A kétgyermekes édesapa, Sinclair elmondta, hogy 18 éves kora óta ad vért, és korábban sosem történt vele semmi baj.

Mindig ki kell tölteni egy űrlapot, ez rendben is van. Az egészségügyi állapotokról vagy betegségekről kérdezni normális, mivel a lecsapolt vérnek biztonságosnak kell lennie. Ez a hozzáállás azonban feldühít, mert vannak életveszélyben lévő emberek, akik vérre várnak, köztük gyerekek is, ők mind segítségre szorulnak. De megtagadták tőlük a véremet, mert kötelességem válaszolni egy olyan kérdésre, amelyre egyszerűen nem lehet” – mondta Sinclair.

Marc Turner, a Skót Nemzeti Vérátömlesztési Szolgálat igazgatója szerint nem mindig egyértelmű munkatársaik számára, hogy kinek mi a „születéskor meghatározott neme”.

Míg a terhesség csak azok számára releváns, akiknek biológiai neme neme nő, a születéskor meghatározott nem viszont nem mindig egyértelmű a személyzet számára” – mondta Turner.

„Állami szervként tekintettel vagyunk a társadalomban végbemenő változásokra, ezért kivétel nélkül mindenkinek ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel” – magyarázta a vezető.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még