logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Microsoft: Az orosz hekkercsoportok fokozzák a kiberkémkedést az Ukrajnát támogató országok ellen

Az orosz kormány hackerei számos kiberkémkedési műveletet hajtottak végre nemrégiben a Kijevet támogató országok ellen Ukrajna februári orosz megtámadása óta – közölte szerdai jelentésében a Microsoft amerikai számítástechnikai óriáscég.

„A jelenlegi háború kibernetikai aspektusai messze túlmutatnak Ukrajnán, és a kibertér egységes jellegéről tanúskodnak” – írta jelentésében Brad Smith, a Microsoft elnöke.

A kutatók orosz hackerek ukrajnai célpontok ellen irányuló számos pusztító kibertámadását nyomon követték, amióta elkezdődött a konfliktus. Most azt állapították meg, hogy Ukrajnán kívül 42 ország 128 szervezete volt ugyanezen csoportok célpontja titkos, kémkedésre összpontosító hackertevékenységek során – olvasható a jelentésben.

A nemrégiben elkövetett behatolási kísérletek java része az Egyesült Államok ellen irányult

– írták a Microsoft kutatói, de a NATO több tagállama is célpont volt, amelyek segítséget nyújtanak Ukrajnának. A célpontok között szerepeltek lengyelországi, lettországi, litvániai, dániai és norvégiai, valamint a NATO-csatlakozási kérelmüket benyújtó Finnország és Svédország szervezetei.

A célpontok többnyire kormányok, de agytrösztök, humanitárius szervezetek, valamint létfontosságú infrastrukturális szolgálatók voltak” – áll a közleményben. A támadások 29 százaléka volt sikeres – írta Brad Smith. A sikeres behatolások legalább egynegyede során történt adatlopás.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még