logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hamarosan az emberi jogok megsértőit is büntethetik Csehországban

Úgynevezett Magnyitszkij-törvény tervezetét fogadta el szerdán a cseh kormány, amely lehetővé teszi büntetőintézkedések kiszabását az emberi jogokat súlyosan megsértő természetes és jogi személyek ellen – közölte Ján Lipavsky külügyminiszter.

Az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Nagy-Britanniában már elfogadott hasonló törvény által ihletett jogszabály felhatalmazza a kormányt arra is, hogy szankciós listára helyezze a terrorizmusban vagy kibertámadásokban érintett személyeket – közölte a külügyminisztérium.

„Az emberi jogokat elsődlegesnek tekintjük. A jogszabály most az alsóház elé kerül” – írta Lipavsky a Twitteren, miután a törvénytervezet elnyerte a Petr Fiala vezette jobbközép kormány jóváhagyását. A törvénytervezetet hatályba lépéséhez a cseh parlament mindkét házának jóvá kell hagynia, és az elnöknek is alá kell írnia.

Az első Magnyitszkij-törvényt az Egyesült Államokban fogadták el 2012-ben, és Szergej Magnyitszkij orosz ügyvédről nevezték el, akit őrizetbe vettek és 2009-ben a börtönben halt meg Oroszországban, miután nagyszabású adócsalással vádolták meg az orosz hatóságok.

A 2016-os globális Magnyitszkij-törvény pedig lehetővé teszi az Egyesült Államok kormánya számára, hogy szankciókkal sújtson a világon bárkit, aki állami tisztviselőként felelős az emberi jogok megsértéséért.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még