logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Globális békeindex: 90 országban javult, 71 országban romlott a békehelyzet – Magyarország előkelő helyen

| Szerző: hirado.hu
Az Institue for Economics and Peace elnevezésű kutatóinézet által 2022-ben kiadott Globális békeindex szerint a béke mértéke az elmúlt 14 évben a tizenegyedik alkalommal romlott – számolt be a ZeroHedge portál. A felmérés szerint 90 országban javult, míg 71 országban romlott a békehelyzet. Magyarország a listán előkelő helyen szerepel, két helyet javítva továbbra is a legmagasabb békeszintű országokhoz sorolható.

Az intézet a béke szintjét 23 minőségi és mennyiségi mutató alapján rangsorolja 163 független állam és terület vonatkozásában, ezáltal a világ lakosságának 99,7 százalékát lefedve.

A felmérés szerint 90 országban javult a békehelyzet, míg 71 országban romlott – mutatott rá Katharina Bucholz, a Statista munkatársa.

Izland 2022-ben ismét az első helyen végzett, legbékésebb országként 2008 óta tartja listavezető pozícióját. Az index élén még Új-Zéland, Írország, Dánia, Ausztria és Portugália is helyet kapott. Ezzel szemben az Amerikai Egyesült Államoknak csak a 129. helyet sikerült elérnie. Afganisztán a lista legutolsó helyére került, még Jemen és Szíria is megelőzi.

Magyarország előkelő helyen szerepel: két helyet javított 2021-hez képest, így Svájc és Kanada mögött 13. a rangsorban. Ezzel pedig továbbra is a legmagasabb békeszintű országokhoz sorolható.

Ukrajna besorolása a jelenlegi háborús konfliktus miatt 17 helyet romlott, 163 térségből a 153. lett.

Az egy évvel korábbi felméréshez képest 2022-ben a legnagyobb mértékben Szváziföld, Kazahsztán, Guinea és Kirgizisztán békehelyzete esett vissza.

Ajánljuk még