logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ezer felett az afganisztáni földrengés áldozatainak száma

A legfrissebb hivatalos jelentések szerint legalább ezren meghaltak a szerdai kelet-afganisztáni földrengésben.

A halottak száma legalább ezer, és ez a szám növekszik – közölte Paktika tartomány tájékoztatási és kulturális hivatalának vezetője, Mohammad Amin Huzaifa a sajtónak küldött üzenetében. A földmozgás sérültjeinek a száma Paktikában mintegy ezerötszáz.

A szerda hajnalban történt 5,9-es magnitúdójú földmozgás a pakisztáni határ közelében fekvő Hoszt városától mintegy 50 kilométerre délnyugatra volt, a fészke pedig 10 kilométer mélyen – közölte az amerikai földtani intézet. Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet szerint a földmozgás erőssége 6,1-es volt, és a rengéseket Pakisztánban és Indiában is érezték.

A távoli hegyvidéken történt földrengés a legsúlyosabb katasztrófa, amióta a tálibok tavaly augusztusban megragadták a hatalmat Afganisztánban.

Helyi hatóságok szerint 2015 óta a mostani a legsúlyosabb földrengés az országban. A rengések nyomán házak is összeomlottak, sokan rekedtek a romok alatt, valamint földcsuszamlást is jelentettek, így a halottak száma vélhetően tovább nő.

Az afgán katasztrófavédelem vezetője, Mohamed Naszím Hakkáni azt mondta, a földrengésnek Nangarhar és Hoszt tartományban is vannak halálos áldozatai, Bilál Karími, a tálib kormányzat szóvivőhelyettese pedig felszólította a humanitárius szervezeteket, küldjenek mielőbb segítséget, „megelőzendő a még nagyobb katasztrófát”.

A Bahtar afgán hírügynökség igazgatója, Abdulvahíd Raján a Twitteren azt közölte, hogy Paktika tartományban mintegy 90 ház megsemmisült, a romok alatt többtucatnyian rekedhettek. AZ ENSZ és több humanitárius szervezet küldött mentőket szerdán a földrengés sújtotta térségbe.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) közölte, hogy tekintettel az ebben az évszakban szokatlan heves esőzésekre és hidegre a legsürgősebb feladat a fedél nélkül maradtak elhelyezése. A lakosságnak elsősegélyre, élelmiszer és más segélyre, valamint ivóvízre, higiéniai cikkekre és gyógyszerre is szüksége van.

„Folynak a kutatási és mentési munkálatok, de az erős esőzések akadályozzák az erőfeszítéseket és a helikopterek szerda délután nem tudtak leszállni” – közölte az OCHA.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megkezdte segélymunkások felvonultatását Paktika és Hoszt tartományban.

A Vöröskereszt és a Vörös Félhold szervezeteinek Nemzetközi Szövetsége (ICRC) is három mentőcsapatot küldött a térségbe.

Sehbaz Saríf pakisztáni miniszterelnök „mély fájdalmát” fejezte ki a katasztrófa miatt. Pakisztán megkezdte segélyszállítmányoknak – többek között élelmiszereknek, sátraknak és takaróknak – a helyszínre szállítását. Afganisztánban gyakoriak a földrengések, elsősorban az eurázsiai és indiai tektonikus lemez találkozásánál fekvő Hindukus hegységben.

1998-ban mintegy 4500 ember halt meg Tahár tartományban egy 6,1-es erejű földrengésben, 2002-ben pedig ezernyolcszázan lelték halálukat egy 5,9-es erősségű rengésben az ország északi részében.

Ajánljuk még