logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Éjfél után megremegett a föld: több ezer afgán család sorsa múlik a gyors segítségen

Már ezernél is több halálos áldozata van a szerda hajnali afganisztáni földrengésnek, a sérültek száma pedig meghaladta az ezerötszázat. Az ország keleti részén 6,1-es erősségű földmozgást mértek, amelyet a szomszédos Indiában és Pakisztánban is érezni lehetett. Novák Katalin köztársasági elnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak – számolt be az M1 Híradója.

Helikopterek érkeztek az afganisztáni Paktika tartomány egyik fennsíkjára. Egyelőre csak innen tudják elszállítani a szerda hajnali földrengés súlyos sérültjet, a 6,1-es erősségű földrengés ugyanis részben vagy teljesen elzárta a falvakat az alacsonyabban fekvő településektől.

Az évtized legsúlyosabb földrengésének középpontja az ország délkeleti részén, nem messze a pakisztáni határtól, Hoszt város közelében volt, 51 kilométeres mélységben, helyi idő szerint éjjel fél kettő után, amikor szinte mindenki aludt.

„Éjfél után kezdett remegni a föld. A gyerekeim és én is sikoltoztunk. Az egyik szobánk fala beomlott, a szomszédunk háza pedig teljesen összedőlt”

– mondta egy helyi nő. A földrengés 1800, főleg vályog- és könnyűszerkezetes házat tett tönkre.

Az erős rengéseket 500 kilométeres tartományban érezték, földmozgást jelentettek Indiából, Pakisztánból és még Iránból is.

Szerda délutáni adatok szerint a halálos áldozatok száma már ezer fölött volt, és mintegy ezerötszázan megsérültek. Legtöbben Paktika tartományban haltak meg, ahol földcsuszamlások is voltak.

A természeti katasztrófavédelmi minisztérium tálib tisztviselői szerint a halálos áldozatok száma várhatóan emelkedni fog, ahogy a mentők elérik a földrengés sújtotta területeket.

Kapcsolódó tartalom

A tálib kormány azonnali segélyekről döntött

 „A kormány százezer afgánit ad készpénzben az áldozatok és ötvenezret a sérültek családjainak” – jelentette be Malavi Sarafuddin, az afgán katasztrófavédelmi minisztérium helyettes vezetője. Az összegek átszámítva körülbelül 420 ezer, illetve 160 ezer forintot jelentenek.

A szomszédos Pakisztán egyik segélyező alapítványa már felajánlotta szolgálatait: mentőautókat küldene a térségbe, és ha kell, a sérülteket áthoznák a pakisztáni kórházakba. Az első segélyszállítmányok, melyek főleg élelmiszert, egészségügyi felszerelést tartalmaznak, már el is indultak Kabulból.

Közben a magyar Ökumenikus Segélyszervezet mazar-i-sharif-i irodája is egyeztet az afgán katasztrófavédelemmel. Egyelőre felmérik a károkat, összeírják a szükségleteket, illetve a segítségnyújtás módjáról tárgyalnak. A segélyszervezet 2001 óta végez humanitárius és fejlesztési tevékenységet Afganisztánban, az elmúlt években több mint egymillió embert támogatott közvetlenül.

Az országnak nagy szüksége van a segítségre, hiszen az ENSZ adatai szerint az ország lakosságának csaknem fele – 20 millió ember – éhezik.

Ajánljuk még