logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Drasztikusan emelkednek a rezsiköltségek a környező országokban

Bécsben duplájára nő a távfűtés ára, a szolgáltató ugyanis 92 százalékkal emeli a tarifákat, amit a gázárak növekedésével indokolnak. Szlovákiában jövőre drágul a gáz, de a fogyasztóknak augusztusig el kell dönteniük, hogy milyen hosszú hűségidőt vállalnak a gázszolgáltatóval. Aki csak egy évet ír alá, az 60 százalékos áremelkedéssel számolhat jövőre. Görögországban közben vannak olyan lakások, ahol kikapcsolták az áramot, mert a lakók nem tudták fizetni a számlát – közölte az M1 Híradója.

A bécsi távhőszolgáltató 440 ezer bécsi háztartást lát el, ami azt jelenti, hogy a kétmilliós fővárosban minden negyedik ember távhővel fűt. Ahogyan arról a hirado.hu két hete beszámolt, a szolgáltató bejelentette, hogy ősztől gyakorlatilag duplájára emeli a távfűtés árát. A cég a gázárak növekedésével indokolta a döntést.

Nehéz helyzetet okozhat a bécsi áremelés

A távfűtés ára a következő fűtési szezonban 92 százalékkal emelkedik, ami egy átlagos bécsi háztartás számára 45 euró, azaz mintegy 18 ezer forint többletköltséget jelent havonta. A válságot nehezíti, hogy a bécsiek több mint fele önkormányzati bérlakásban él, a legtöbbször nehéz anyagi körülmények között, így őket különösen nehéz helyzetbe hozza a drasztikus áremelés.

„Minden háztartás számára megterhelő a drágulás, a nagyobb háztartások számára jobban, a kicsik számára kevésbé. Én kis lakásban élek, távhővel fűtök, az éves 500 eurós fűtésszámlámat körülbelül 800 euróra fogja megnövelni a díjemelés” – mondta egy bécsi férfi.

A drágulás politikai vitákat generált Ausztriában. A néppárti pénzügyminiszter, Hartwig Löger bírálta a távhőcég áremelési terveit. Szerinte az államhoz kötődő vállalatok, a városok és azok cégei nem profitálhatnának a válságból. Bécs szocialista polgármestere, Michael Ludwig támogatást ígért a fogyasztóknak.

Szlovákiában is emelkedik a gáz ára, Görögországban az áram- és a vízszolgáltatás díja

Szlovákiában a gázszolgáltató bejelentette, hogy jövőre árat emel. A fogyasztóknak augusztusig el kell eldönteniük, hogy milyen hosszú hűségidőt vállalnak a szolgáltatóval. Aki csak egyéves szerződést köt velük, az januártól 60 százalékos emeléssel számolhat. Szlovákiában a háztartások 94 százaléka használ földgázt, vagyis a drágulás szinte minden családot érint. A szlovák gázművek kommunikációs igazgatója az M1-nek azt mondta: kénytelenek emelni az áraikon, de az emberek érdekeit is próbálják szem előtt tartani.

„Intenzív előkészítés és elemzés zajlik a 2023-tól érvényes áremelés kapcsán. Az emeléssel kapcsolatban az összes információt időben közölni fogjuk” – nyilatkozta Šebesta Ondrej, a szlovák gázművek kommunikációs igazgatója az M1-nek.

Görögországban is drámai a drágulás az energiapiacon. Ott egyre több lakásban lekapcsolta a szolgáltató az áramot, mert a tulajdonosok nem tudták fizetni a számlát. A görög vízszolgáltató is beépítette az inflációt az áraiba.

Magyarországon a rezsicsökkentésnek köszönhetően nem szálltak el az árak

Európában még mindig a magyar rezsiárak a legkedvezőbbek, vagyis a rezsicsökkentés miatt a magyar fogyasztók fizetik a legkedvezőbb rezsidíjakat Európa-szerte. Ez derül ki az Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, májusi nemzetközi ár-összehasonlításából. Májusban a földgáz lakossági átlagára Budapesten 2 euró 75 eurócent volt kilowattóránként. Amszterdamban csaknem tízszer ennyit kellett fizetni a gázért májusban, mint nálunk.

Az áram lakossági átlagára Budapesten a második legalacsonyabb. A magyar fővárosban 10 euró 17 eurócent volt májusban egy kilowattóra áram. Ennél csak Belgrádban fizettek kevesebbet az emberek. Londonban és például Rómában csaknem ötször többe kerül az áram, mint nálunk.

Ajánljuk még