logo

Műsorújság

Rendkívüli

Kapás Bogit a szíve repítette a célba – Hosszú Katinka is továbbjutott

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

UNHCR: Térnek haza a szíriai menekültek Törökországból, de szíriai helyzet még nem biztonságos

Szíriában a helyzet még mindig nem elég biztonságos a Törökországban élő nagyszámú szíriai menekült hazatelepítéséhez az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) török irodavezetője szerint.

Philippe Leclerc a Reuters hírügynökségnek adott interjúban úgy vélte, jóllehet mintegy 800, zömében egyedülálló szíriai menekült tér haza hetente Törökországból Szíria északi térségeibe, a polgárháború sújtotta arab ország nem képes nagyszámú visszatérőnek megfelelő életfeltételeket biztosítani.

Hozzátette, hogy a Törökországban élő szíriaiak nagy része továbbra is itt szeretne maradni, kiemelve, hogy Szíriában a politikai, gazdasági és társadalmi körülmények továbbra sem javulnak.

A török kormány májusban jelentette be, hogy Ankara utaztatást és elszállásolást biztosít minden, önként hazatérni kívánó szíriainak az arab ország északi, törökbarát csoportok ellenőrizte részébe, ahol sátrak és házak állnának rendelkezésükre. A török fél emellett több száz egészségügyi központot is létrehozott a területen.

A tervek szerint mintegy egymillió szíriait érintene a török kormány terve, amely ellen Damaszkusz máris tiltakozott, azt vetve Ankara szemére, hogy Szíria és a szíriai nép megosztására törekszik.

Törökországban él a világon a legtöbb szíriai menekült, körülbelül 3,7 millió.

Ajánljuk még