logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Texasi iskolai mészárlás: 19 perc alatt értek a helyszínre a rendőrök, de egy órán át semmit sem tettek

| Szerző: hirado.hu
A helyi híradásokban közzétett jelentések alapján a rendőrök valójában már 19 perccel az iskolai támadás kezdete után közbeavatkozhattak volna, ugyanis ekkor már a helyszínen voltak.

A 18 éves Salvador Ramosként azonosított elkövető tizenkilenc diákot és két tanárt mészárolt le ámokfutása során a Texas állambeli Uvalde városában található Robb Általános Iskolában. Az iskolába egy hátsó bejáraton keresztül jutott be, egyebek között egy AR–15-ös puskával felfegyverkezve.

Ramos ezt követően elbarikádozta magát az egyik osztályteremben, ahol tüzet nyitott a negyedikes diákokra és tanáraikra, mielőtt a rendőrség végzett vele. Tettét mindössze negyedórával az elkövetés előtt a közösségi médiában jelentette be.

Kapcsolódó tartalom

A lövöldözést követően a helyi rendőrséget éles kritika érte mind a nyilvánosság, mind a szülők részéről.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a mészárlás kezdetétől 75 percig gyakorlatig nem csináltak semmit a rendőrök, pedig a szülők az iskola előtt sírva kérték őket, hogy menjenek már be az épületbe. Amikor végül bementek, még akkor sem törték rá a fegyveresre az osztályterem ajtaját, ahol elbarikádozta magát.

Pedig a férfi közben embereket ölt, és a gyerekek könyörögtek a rendőröknek, de ők a folyosón vártak a megfelelő pillanatra.

Az Austin American-Statesman napilap és a KVUE TV által közölt információk szerint a rendőrök valójában 19 perc alatt a helyszínre értek, mégis több mint egy óra telt el, mire beavatkoztak volna – írja a The Guardian.

A források szerint ráadásul elegendő tűzerővel és védelemmel rendelkeztek már akkor, hogy elfogják a támadót.

A felvételek szerint:

  • 11:33-kor a a fegyveres bement az iskolába, és azonnal lövöldözni kezdett.
  • 11:36-kor, tehát három perccel később 11 rendőr lépett be az épületbe, akik erősítést kértek, miután a támadó lefegyverezte őket.
  • 11:52-kor már megérkezett az erősítés a helyszínre.

A dokumentumok szerint az egyik rendőr próbált kulcsot találni az osztályterem ajtajához, habár senki nem próbálta meg előtte kinyitni.

Közben újabb rendőrök is érkeztek a helyszínre, de végül csak

  • 12:46-kor törték rá az ajtót a támadóra.
  • Kapcsolódó tartalom

    Ajánljuk még