logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Litkei Máté: A jelenlegi uniós szankciós politika zsákutca

| Szerző: hirado.hu
A Klímapolitikai Intézet igazgatója arról beszélt az M1 műsorában, hogy a szankciós politika nem működőképes, ezzel pedig Európa zsákutcába jutott. A szanckiók következtében Oroszország most Ázsia irányába exportálja azt a kőolaj- és földgázmennyiséget.

 

Alig egy hónapja fogadták el a hatodik, Oroszország elleni szankciós csomagot az unió tagállamai, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig már a hetediket követeli. A hetedik szankciós csomag teljes embargót jelentene az orosz export legfontosabb termékeire.

Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója arról beszélt az M1 műsorában, hogy

a jelenlegi szankciós politika, illetve az európai energiapolitika zsákutcába jutott. Véleménye szerint az Európai Unióban az ideológia felülkerekedett a valóságon.

Az embargók kapcsán Litkei emlékeztetett arra, hogy vannak a szankciókat támogató országok, mint például a balti államok vagy Lengyelország, illetve vannak ellenző országok, mint hazánk vagy (egyelőre még) Németország.

Ismertette, hogy Magyarország nagyjából 9–11 milliárd köbméter földgázt használ föl évente, ellenben a hazai kitermelés nagyjából mindössze 1,9 milliárd köbméter, minden más import. Litkei Máté arról is beszélt, hogy minden szomszédos országból csak orosz gáz érkezik, egyedül Horvátország irányából jön cseppfolyósított földgáz (LNG), ami ugyan alternatíva, de ez a mennyiség töredéke a magyar földgázigénynek. Annak oka, hogy hazánk csak orosz gázt tud vásárolni, a történelmi előzményekben rejlik.

Történelmileg úgy alakult, hogy Magyarország a szovjet blokk részét képezte, így a hazai technológia az orosz rendszerre állt rá, az infrastruktúra is eszerint épült ki. Ahhoz viszont, hogy Magyarország képes legyen az oroszon kívül más technológián alapuló földgáz befogadására is, hatalmas költséggel járó fejlesztéseket kellene végrehajtani.

Jelenleg hazánk területén kitermelés alatt áll 70 milliárd köbméter földgáz, emellett rendelkezésre áll még 1500–3000 milliárd köbméter, amit azért nem bányásztak ki eddig, mert ehhez a megszokottól eltérő technológiára van szükség, ami költséges – ismertette Litkei Máté.

A szakértő véleménye szerint a jelenlegi helyzetben az olcsóság megkérdejeleződött, minél önállóbb egy ország, most annál nagyobb az előny – fogalmazott, hozzátéve, hogy a háború és a folyamatos energiadrágulás miatt érdemes lesz fontolóra venni, hogy a hazai gázt, hogyan tudjuk gazdaságosan kitermelni.

Az embargós javaslatok kapcsán úgy fogalmazott, hogy a szanckiók következtében Oroszország most Ázsia irányába exportálja azt a kőolaj- és földgázmennyiséget, melyet korábban Európa irányába exportált. Amennyiben az Európa felé történő szállítások a háborút követően nem állnak vissza a háború előtti mennyiségre, úgy az Európai Unió kénytelen lesz más forrás után nézni.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még