logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lampedusa és Szicília partjainál várakoznak a migránsokkal teli civilhajók

Több mint kilencszáz bevándorló vár kikötésre a dél-olaszországi partoknál várakozó civilhajókon, miközben Lampedusa tábora ismét túlzsúfolt – közölte a római belügyminisztérium kedden.

A német felségjelzésű Sea Watch 4 és Sea Eye, valamint a spanyol Aita Mari a Földközi-tenger Olaszországhoz tartozó övezetében vár arra, hogy a hatóságok biztonságos kikötőt jelöljenek ki számukra. A három civilhajón több mint kilencszázan vannak.

Az Aita Mari nevű hajót 2017 óta a Salvamento Maritimo Humanitario spanyol civilszervezet működteti. A hajó legénysége interneten közölt információi szerint a fedélzetre az utóbbi egy hét alatt 114 embert vettek fel. Sürgősségi kikötést kértek, mivel beszámolóik szerint a különböző nemzetiségű csoportok a hajón egymásra támadnak.

A 2015 óta aktív Sea Watch 4 fedélzetén több mint háromszázan vannak, a szintén hét év óta dolgozó Sea Eye hajóján majdnem ötszázan várnak, köztük több várandós nő is. A rossz egészségügyi állapotban levő embereket az olasz hatóságok már partra szállították.

Lampedusára is folyamatosan érkeznek a kisebb csoportok: a sziget 350 fős táborában jelenleg 850-en vannak. A Luciana Lamorgese belügyminiszter kedden a legtöbb migráns csoportot befogadó szicíliai kikötőben, Pozzalóban mérte fel a helyzetet.

Év eleje óta közel 25 ezer bevándorló érkezett a tavalyi év ugyanezen időszakában mért valamivel több mint 19 ezerhez képest. A földközi-tengeri műveletekben részt vesz a Sea Watch 3, az Ocean Viking és a Mare Jonio hajó is. Utóbbi a Mediterranea Saving Humans olasz szervezet hajója, mely idén tizenkét csoportot szállított Olaszországba.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még