logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kalinyingrádi konfliktus: Moszkva súlyosan megfenyegette Litvániát

| Szerző: hirado.hu
Oroszország kedden beidézte az Európai Unió moszkvai nagykövetét, és szóvá tette, hogy Litvánia blokkolja a kalinyingrádi területre irányuló alapvető cikkek szállítását – adta hírül a Reuters hírügynökség. Moszkva olyan válaszlépéseket helyezett kilátásba, amelyek súlyos, negatív hatásai lesznek Litvánia lakosságára nézve.

 

A legújabb diplomáciai válság az ukrajnai háború kapcsán a kalinyingrádi enklávé miatt alakult ki. A balti-tengeri kikötővárosban – a korábbi Königsbergben – és a várost körülvevő, Oroszországhoz tartozó exlávéban közel egymillió orosz él (Kalinyingrád városának 437 ezer lakosa van), és amelyet az EU- és NATO-tag Litvánián keresztül vasút köt össze Oroszország többi részével. Kalinyingrádnak – egy stratégiai fontosságú régiónak, ahol Oroszország balti flottájának főhadiszállása van – nincs közös határa az orosz szárazfölddel – közli a Reuters.

Litvánia blokkol

A területet 1945-ben, a második világháború után csatolták el Németországtól.

Litvánia most

lezárta ezt az útvonalat az alapvető áruk, köztük az építőanyagok, a fémek és a szén előtt:

erre az országot Vilnius szerint a szombaton életbe lépett uniós szankciók kötelezték.


A lépést követően Moszkva már hétfőn beidézett egy litván diplomatát, de az EU elhárította a litvánok felelősségét, mondván, hogy a politika a blokk közös fellépésének eredménye. Vilnius nem tett mást, mint végrehajtotta az Európai Bizottság által megadott iránymutatásokat – mondta Josep Borrell, az EU külügyi vezetője.

Kapcsolódó tartalom

Markus Ederer uniós megbízott kedden megjelent az orosz külügyminisztériumban. Peter Stano uniós szóvivő szerint Ederer elmagyarázta, hogy Litvánia végrehajtja az uniós szankciókat, és nincs blokád. Arra kérte (az oroszokat), hogy tartózkodjanak az eszkalációs lépésektől és a retorikától.

A patthelyzet új konfrontációs forrást teremt a Balti-tengeren, egy olyan térségben, ahol már most is olyan biztonsági átalakítás várható, amely Oroszország befolyását e tengerszakaszokon csökkentené, mivel Svédország és Finnország a NATO-csatlakozásra pályázik, és

szinte az egész partvidéket a szövetség ellenőrzése alá vonná.

Nyikolaj Patrusev, Oroszország Biztonsági Tanácsának titkára Kalinyingrádba érkezett, hogy tanácsülést tartson – jelentette az orosz RIA állami hírügynökség.

Moszkva már hétfőn beidézett egy litván diplomatát, de az EU elhárította a litvánok felelősségét, mondván, hogy a politika a blokk közös fellépésének eredménye. Vilnius nem tett mást, mint végrehajtotta az Európai Bizottság által megadott iránymutatásokat – mondta Josep Borrell, az EU külügyi vezetője.

Súlyos következmények?

Oroszország kedden súlyos következményekre figyelmeztette Litvániát – teszi hozzá a BBC.


Oroszország „minden bizonnyal válaszolni fog az ilyen ellenséges lépésekre” – fogalmazott Nyikolaj Patrusev, aki keddi, kalinyingrádi látogatásán elmondta, hogy a Litvánia által elrendelt blokádot a Nyugat a nemzetközi jog… megsértésével kezdeményezte.

Az orosz Biztonsági Tanács titkára arra figyelmeztetett, hogy

a közeljövőben megfelelő intézkedéseket fognak hozni.

„Ezek következményei súlyos negatív hatással lesznek Litvánia lakosságára” – tette hozzá, anélkül, hogy további részleteket közölt volna.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még