logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Heritage: Nőtt a transznemű amerikai fiatalok által elkövetett öngyilkosságok száma

Nőtt a transznemű amerikai fiatalkorúak által elkövetett öngyilkosságok száma az Egyesült Államok egyes tagállamaiban 2010 és 2020 között – jelentette a Heritage Foundation nevű washingtoni konzervatív kutatóintézet júniusi tanulmányára hivatkozva a The Washington Times című amerikai napilap.

A jobboldali-konzervatív amerikai napilap cikke szerint amikor a nemi átalakító műtétek utókezelése során alkalmazott gyógyszereket elérhetővé tették a transznemű amerikai fiatalok számára, az egészségügyi és szakpolitikai várakozások szerint csökkennie kellett volna a fiatalkori öngyilkosságok számának.

Ezzel szemben a tízéves adatsort elemző tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy azokban a tagállamokban, ahol a kiskorúak könnyen hozzáférnek a hormontartalmú és a pubertáskori hormonok termelését gátló gyógyszerekhez, nőtt a fiatalkori öngyilkosságok aránya.

A Heritage Foundation által múlt héten publikált elemzés szerint 2010 és 2020 között

a 100 ezer lakosra jutó, 12 és 23 év közötti fiatalok által elkövetett öngyilkosságok aránya 1,6-ra emelkedett azokban az államokban, ahol a kiskorúaknak nincs szükségük szüleik engedélyére a rutinszerűen elvégzett, szokásos gyógyszeres kezelés igénybevételére.

Amióta 2010-ben a pubertáskori hormonok termelését gátló gyógyszerek és a transznemű hormonkezelések széles körben hozzáférhetővé váltak és általánosan elterjedtek, megfigyelhető az öngyilkossági ráta emelkedése azokban az államokban, ahol a kiskorúak könnyebben jutnak hozzá ehhez az orvosi ellátáshoz” – szögezte le Jay P. Greene, a tanulmány szerzője, a Heritage Foundation oktatáspolitikai központjának vezető kutatója.

Mindez az öngyilkossági ráta 14 százalékos növekedését jelenti azokban az államokban, ahol enyhe a kezelés szabályozása. Ráadásul a mostanra enyhe, illetve szigorú szabályozású államok két külön csoportjában 2010 előtt „nem volt különbség a fiatalkori öngyilkosságok arányában” – tette hozzá a tanulmány szerzője.

Ahelyett, hogy megvédte volna a fiatalokat az öngyilkosságtól, ez a minta azt mutatja: ha a kiskorúak szülői beleegyezés nélkül, azaz könnyebben férnek hozzá a transznemű orvosi kezeléshez, az korrelál a magasabb öngyilkossági kockázattal” – mutatott rá Jay P. Greene.

A The Washington Times cikke szerint a Heritage-tanulmány eredményei közvetlenül aláássák az LMBTQ-mozgalom legfőbb érvelését, amikor a mozgalom képviselői elutasítják azokat a törvényjavaslatokat, amelyek eltiltják a kiskorúakat a gyógyszeres nemi átalakító eljárásoktól, miszerint ezek az állami eltiltások növelik az öngyilkosság kockázatát.

A Heritage kutatása szerint az ilyen nemi átalakító gyógyszeres kezelésekhez való könnyített hozzáférés lehet, hogy több kárt okoz, mint hasznot.

Ezeket a gyógyszeres kezeléseket gyakran „nemi megerősítő egészségügyi eljárásoknak”, „orvosilag szükséges kezelésnek” és „életmentő beavatkozásnak” nevezik, mivel a transznemű fiatalok „négyszer nagyobb valószínűséggel kísérelnek meg öngyilkosságot, mint a kortárs csoportjukhoz tartozó, nem transznemű fiatalok” – áll a Trevor Project nevű, LMBTQ-fiatalkorúak öngyilkosság-megelőzésével és mentálhigiéniás kezelésével foglalkozó, 1998-ban alapított Los Angeles-i civil szervezet által hivatkozott tanulmányokban.

A Trevor Project 2022-es felmérése szerint a transznemű vagy nem egyértelmű nemű fiatalkorúak több mint fele fontolgatta már az öngyilkosságot 2021-ben.

Az Egyesült Államokban eddig három államban: Alabama, Arkansas és Tennessee államban fogadtak el olyan törvényjavaslatot, amely megtiltja a nemi átalakító gyógyszerek és eljárások alkalmazását a 18 év alatti fiatalok számára.

Ugyanakkor egy amerikai szövetségi bíró májusban felfüggesztette az alabamai törvény azon részét, amely állami bűncselekménnyé nyilvánította, ha valaki ilyen gyógyszereket biztosít fiatalkorúak számára.

A Heritage tanulmányának végső javaslata, hogy abban a 33 amerikai államban és a szövetségi fővárosban, ahol szülői engedély nélkül lehet hozzájutni az ilyen rutinszerű gyógyszeres kezeléshez, a helyi vezetés fontolja meg a fenti jogszabályok felülvizsgálatát.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még