logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Caitlyn Jenner: Ha valaki átment a férfi pubertáson, nem szabadna, hogy érmeket vegyen el a nőktől

| Szerző: hirado.hu
A FINA a vasárnap tartott rendkívüli kongresszusán a transznemű sportolók női versenyeken történő részvételéről döntött. A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség által elfogadott, rendkívüli alapossággal és számos jogi szakvélemény figyelembevételével előkészített új szabály szerint azon versenyzők, akiknél egy meghatározott korban (12 év) bármilyen formában beindult a férfihormonok termelődése, kizárólag a férfiak mezőnyében indulhatnak a későbbiekben.

 

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA a vasárnap megtartott rendkívüli kongresszus után döntést hozott a transznemű sportolók női versenyeken történő részvételéről. A FINA által elfogadott, rendkívüli alapossággal és számos jogi szakvélemény figyelembevételével előkészített új szabály szerint

azon versenyzők, akiknél egy meghatározott korban (12 év) bármilyen formában beindult a férfihormonok termelődése, kizárólag a férfiak mezőnyében indulhatnak a későbbiekben, függetlenül az aktuális nemi identitástól vagy az aktuális tesztoszteronszinttől.

A FINA a kongresszuson kiemelte, nem kíván senkit sem kitiltani a versenyeiről, melyek továbbra is nyitva állnak bárki előtt, bármilyen neműnek is vallja magát. Mindezek mellett azonban a versenyek igazságosságát és egyenlő feltételeit is szeretnék megtartani, ennek érdekében tudományos alapon szabják meg a résztvevők női mezőnybeli indulását.

A szabályozásra azért volt szükség, mivel az elmúlt időszakban a woke ideológia térnyerésével megszaporodott a visszaéléses esetek száma a sportolók között. Heves vitákat váltott ki például annak 22 éves úszónak az esete, aki három éven keresztül volt a férfi úszócsapat versenyzője, majd coming outja után átkerült a női úszókhoz.

Kapcsolódó tartalom

A transzúszónő, Lia Thomas botránya azután emelkedett ki a genderideológia széles körű terjedését illusztráló napi híradásokból és váltott ki országos felháborodást, hogy a Twitteren megjelent egy videófelvétel, amelyen a férfiizomzatú Thomas alaposan leiskolázza a női mezőnyt: 1500 méter gyorson abszolút rekordot döntött elképesztő különbséggel, 38 másodperc előnnyel nyert a második helyen végző biológiai nő előtt.

Korábban egyébként az is kiderült a transznemű úszóról, hogy nemi identitása ellenére férfi nemi szervvel rendelkezik, és még mindig a nőkhöz vonzódik. Ezzel kapcsolatban fejezték ki aggodalmukat női úszótársai, akik nem szerettek volna Thomasszal közös öltözőt használni, azonban egyikőjük úgy fogalmazott: azt mondták nekünk, nem közösíthetjük ki Liát, és el kell fogadnunk a jelenlétét, ellenkező esetben nem használhatjuk a saját öltözőnket.
A Fox Sports szerint a transznemű úszónő állítólag egy korábbi győzelme után úgy nyilatkozott: „Ez olyan könnyű volt, csak cirkáltam”.

Az Országos Kollégiumi Atlétikai Szövetség (NCAA) akkor hatályos szabályai szerint azonban ha valaki férfiként versenyzett, de egy éven keresztül már részt vett különböző hormonterápiákon, akkor átkerülhet a női versenyzők közé. Az amerikai egyetemek egyre liberálisabb világában egyébként az is ellehetetlenítette a vitát, hogy az LMBTQ-ideológia támogatói transzfóbiával vádolták azt, aki nem ért egyet azzal, hogy a transznemű nők is versenyezhessenek a biológiai nőkkel.

Kapcsolódó tartalom

Azonban más sportágakban is váltott ki vitákat a woke ideológia beágyazódása. Emlékezetes Laurel Hubbard esete is, aki az első biológiai férfiként nőként indulhatott az olimpián, ahol azonban végül érvényes kísérlet nélkül zárta a versenyt. A 2013-ig férfiak mezőnyében versenyző, majd nemváltó műtéten átesett súlyemelő azután kapta meg jóváhagyását a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, hogy a szervezet meghatározta a transznemű sportolók számára a tesztoszteronhoz köthető határértéket.

Egyébként Hubbardot hazájában Az év sportolónőjének is megválasztotta ekkor az egyetem, ezzel ő volt az első biológiai férfi, aki megszerezte a legjobb sportolónő díjat.

A FINA transznemű versenyzőkkel kapcsolatos döntését a volt sportoló és a korábban nemváltáson is átesett Caitlyn Jenner is méltatta. A volt atléta egyébként az 1976-ban megrendezett montreáli olimpiai játékokon férfi tízpróba versenyszámában aranyérmet nyert.

Caitlyn Jenner Twitter-oldalán a női sportok védelmére kelt: „Köszönöm mindenkinek, aki mellettem állt, amikor arról beszéltem, aminek nyilvánvalónak kellene lennie (nem LMBT-ellenességről, hanem a józan észről). Örülök, hogy a nemzetközi atlétikai közösség megszólalt. Én továbbra is fel fogok szólalni, cselekszem és támogatom a nőket a sportban” – fogalmazott a volt atléta.

 

Az exsportoló kihangsúlyozta, hogy habár felszólalása miatt sok kritika érte, azonban azok „működtek”, és „ami igazságos, az igazságos! Ha valaki átment a férfi pubertáson, nem szabadna, hogy érmeket vegyen el a nőktől”.

Ajánljuk még