logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az uniós szankciókra hivatkozva blokkolja a kalinyingrádi vasúti korridort Litvánia

Az Oroszországot sújtó uniós szankciókkal indokolta hétfőn a kalinyingrádi orosz enklávét az anyaországgal Litvánia területén keresztül összekötő vasúti korridorra elrendelt áruszállítási tilalmat a litván külügyminiszter.

Gabrielius Landsbergis elmondta, hogy az intézkedéseket az Európai Bizottsággal folytatott konzultációt követően és annak iránymutatásai szerint hozták meg. „A szankciókkal sújtott árukat többé nem engedjük át Litvánia területén” – fogalmazott.

Az uniós szankciók listáján egyebek között szerepel a szén, az acél, a vas, a fa, valamint a kaviár és a vodka is. Vilnius szerint csak a szankciós listán szereplő dolgokat nem engedik át Litvánia területén.

Oroszország követelte, hogy Litvánia azonnal oldja fel a múlt héten bejelentett áruszállítási tilalmat.

A moszkvai külügyminisztérium közleménye megfogalmazása szerint „Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy nemzeti érdekeinek védelmében lépéseket tegyen”, amennyiben a közlekedési kapcsolatok nem állnak helyre teljes mértékben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője határozottan elítélte és „törvénytelennek” nevezte a tilalmat. „Ez a döntés valóban példa nélküli. Úgy tudjuk, hogy összefügg az Európai Unió vonatkozó döntésével, amely a szankciókat az árutranzitra is kiterjeszti. Ezt szintén törvénytelennek tartjuk” – mondta Peszkov hétfőn újságíróknak.

Kapcsolódó tartalom

A mintegy 430 ezres lakosú kalinyingrádi exklávét délről Litvánia és Lengyelország határolja. A Kalinyingrádba tartó áruszállító vonatok Fehéroroszországon és Litvánián keresztül közlekednek. Oroszország tengeri úton továbbra is korlátozások nélkül szállíthat az exklávéba.

A litván vámhatóság hétfőn közölte, hogy a június közepén életbe lépett szankciók a március 15-én bevezetett negyedik uniós szankciócsomag részét képezik.

Lina Laurinaityte Grigiene, a vámhatóság szóvivője elmondta, hogy a Kalinyingrád és Oroszország közötti szárazföldi tranzitforgalom nem áll le, nincs blokkolva.

Minden olyan áru, amely nem áll szankciók hatálya alatt, szabadon közlekedik” – mondta. Hozzátette, hogy július 10-től hasonló szankciókat vezetnek be a beton- és alkoholárukra, augusztus 10-től a szénre, decembertől pedig nem engednek be orosz olajat az EU területére.

Anton Alihanov, a Kalinyingrádi terület kormányzója úgy becsülte, hogy a tilalom a vasúton érkező áruk mintegy 50 százalékát érintené. Azt is mondta, hogy fel fogja szólítani az orosz hatóságokat, hogy hozzanak intézkedéseket Litvánia ellen a tilalom bevezetése miatt, és arra fog törekedni, hogy több árut szállítsanak hajóval. Kalinyingrád az orosz balti-tengeri flotta bázisa is.

Ajánljuk még