logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elhunyt a Szovjetuniót feloszlató megállapodások egyik aláírója

Elhunyt Borisz Jelcin néhai orosz elnök egyik legközelebbi munkatársa, Gennagyij Burbulisz volt államtitkár és miniszterelnök-helyettes.

Burbulisz szóvivője, Andrej Markov az Interfax hírügynökségnek vasárnap azt mondta, hogy a 76 éves veterán politikus Moszkvában halt meg, az azeri média pedig úgy tudja, hogy Bakuban fejezte be életét.

Gennagyij Burbulisz az 1991 júniusától 1992 novemberéig az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság államtitkára, valamint első miniszterelnök-helyettese volt.

Orosz részről Jelcinnel együtt részt vett a Szovjetunió felbomlásáról szóló belovezsi megállapodások aláírásában. Májusban néhány nap különbséggel halt meg a független Fehéroroszország első vezetője, Sztanyiszlav Suskevics és Ukrajna első elnöke, Leonyid Kravcsuk, aki szintén kézjegyével látta el a szovjet államszövetség feloszlatásáról szóló dokumentumokat a Belovezsszkaja Puscsában.

1993 és 1999 között Burbulisz parlamenti képviselő, 2000-2001-ben Novgorod megye alkormányzója, majd a régió szenátora volt. 2007-től 2010-ig a felsőház elnökének tanácsadójaként szolgált, párhuzamosan betöltve egy szenátusi törvényhozási és jogalkalmazási felügyelő testület alelnöki tisztét.

Markov közölte, hogy Burbulisz halála váratlanul érte. Mint mondta, nem volt beteg, jól érezte magát, és nemrégiben részt vett a IX. bakui globális fórumon, amelynek témája a globális világrend fenyegetettsége volt.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még