logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kapcsolják le a villanyt! – üzente az energiaügyi miniszter a lakosságnak

| Szerző: hirado.hu
Chris Bowen energiaügyi miniszter arra szólította fel Ausztrália legnagyobb városát, Sydney-t is magában foglaló Új-Dél-Wales állam háztartásait, hogy az energiaválság miatt kapcsolják le az áramot.

 

Chris Bowen szerint az embereknek, minden este két órára le kéne kapcsolniuk a világítást és az egyéb villamos energiával működő háztartási eszközöket, ha lehetőségük van rá. Hozzátette azonban, hogy „biztos” abban, hogy a jövőben nem sújtják majd áramkimaradások a lakosságot – számolt be a BBC.

Az intézkedésre azért van szükség, mert Ausztrália fő nagykereskedelmi villamosenergia-piacát szüneteltetik az utóbbi időben tapasztalt árrobbanások miatt.

Ha választhatnak, hogy mikor indítanak el bizonyos berendezéseket, ne este 6 és 8 óra között működtessék azokat” – fogalmazott az energiaügyi miniszter egy Canberrában tartott televíziós médiakonferencián.

Több tényező idézte elő a válságot

Ausztrália a világ egyik legnagyobb szén- és cseppfolyósított földgázexportőre, május óta azonban ott is komoly gondokat okoz az energiaválság. Az ország áramtermelésének háromnegyedét még mindig szénből állítják elő, ami miatt az ausztrálokat régóta azzal vádolják, hogy a megújuló energiaforrások beruházásaira nem költenek eleget.

Az elmúlt hetekben Ausztrália is megérezte a szénellátás zavarainak, több széntüzelésű erőmű leállásának és a világpiaci energiaárak emelkedésének hatását. Az év elején áradások sújtották az új-dél-walesi és queenslandi szénbányákat, míg műszaki problémák miatt leállt a termelés két olyan bányában is, amelyek a piac legnagyobb új-dél-walesi szénerőművét látják el.

Ausztrália széntüzelésű villamosenergia-termelő kapacitásának mintegy negyede nem üzemel jelenleg a váratlan leállások és a tervezett karbantartások miatt.

A címlapfotó illusztráci. (Forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még