logo

Műsorújság

Rendkívüli

Lángol egy kamion az autópályán – Fotók

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Habeck meghirdette a nagy takarékosság programját, kevesebb meleg juthat a német lakásokba

| Szerző: hirado.hu
A német hálózati ügynökség elnöke tovább emelkedő gázárakra, és több mint ezer euróra rúgó pótkifizetésekre számít, szerinte az ősszel sokkoló hullámok söpörnek végig Németországon, az emiatt gondokkal küszködő cégeket pedig fizetésképtelenség fenyegeti.

 

Klaus-Rüdiger Mai író a Tichy’s Einblick hasábjain érzékletesen úgy fogalmazta meg azt, ami most Németországban történik, hogy „romba dönteni egy országot fegyverek nélkül – ez a közlekedésilámpa-koalíció kormányzati művészete”.

Habeck meghirdette a nagy takarékosság programját, néhány napra rá kevesebb gáz érkezett

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter, alkancellár, végzettségét tekintve irodalomtudós és filozófus június 10-én hirdette meg „80 millió ember összefogását”, a nagy takarékossági programot, amelyben kiemelte, ha Németország függetlenné akar válni a fosszilis energiától, az csak úgy érhető el, ha mindenki  takarékoskodik az energiával, egyben gyorsan bővül a megújuló energiák használata.

A héten a Gazprom technikai fennakadásokra hivatkozva közölte, hogy napi 100 millió köbméterre csökkenti a szállított gáz mennyiségét, szerdán pedig bejelentette, hogy még inkább visszafogja, napi 67 millió köbméterre csökkenti a szállítást. Habeck erre úgy reagált, hogy „eljött a takarékos energiafelhasználás ideje Németországban, a helyzet komoly, minden megspórolt kilowattóra számít”. Június 10-én már közölte egyébként, hogy a „nagy összefogás” keretében „ha mindannyian rendszeresen leolvasztanánk a fagyasztót, kicserélnénk a zuhanyrózsát vagy LED-re cserélnénk a világítást az irodánkban, máris csökkenne a fogyasztás. És ha ezt sokan megteszik, az valóban változást hozhat”.

A német online sajtóban máris megjelentek a bannerhirdetések, amelyek a hajmosáskor megspórolható energiával példálóznak.

Müller Bundesnetzagentur-elnök Oroszországot vádolja, a hiányzó Siemens gázturbina Kanadában van

Klaus Müller, a Szövetségi Hálózati Ügynökség (Bundesnetzagentur) elnöke szerint figyelmeztető jel, hogy az orosz Gazprom energiavállalat kevesebb mint felére csökkenti az Északi Áramlat 1 balti-tengeri gázvezetéken keresztül történő földgázszállításait. „Oroszország sajnos ezzel csak a bizonytalanságot növeli, egyben felhajtja a gázárakat” – fogalmazott Müller a Rheinische Postnak.

A Gazprom egyébként a gázkompresszorok javításának késedelmére hivatkozott, és a Siemens Energy energetikai vállalat be is jelentette, hogy egy Kanadában felújított gázturbinát az orosz szankciók miatt jelenleg nem tudnak visszaszállítani Montrealból.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolója szerint Müller elnök elmondta, „fontos, hogy minél több gázt takarítsunk meg, így átvészeljük a következő telet. A bérleti jogban vannak olyan előírások, amelyek szerint a bérbeadónak a fűtési szezonban úgy kell beállítania a fűtési rendszert, hogy a minimum 20 és 22 Celsius-fok közötti hőmérsékletet érjen el. Az állam átmenetileg csökkentheti ezt a fűtési követelményt. Erről tárgyalunk a politikusokkal”.

Hitelt kaphatnak a német háztartások a számlák kifizetésére

A Szövetségi Hálózati Ügynökség elnöke borús jövőképről számolt be, „a magánháztartások gázszámlái többszörösükre nőttek a háború előtti időkhöz képest, a lakásbérlőket ráadásul kellemetlen meglepetés érheti a magas pótkifizetések esedékessé válásakor. Ezek akár több mint ezer euróra rúghatnak, és várhatóan sokkoló hullámok érik majd az országot. Megoldás lehet, ha a bankok részletfizetési hitelekkel segítenek, míg a már most küszködő cégeket fizetésképtelenség fenyegeti”.

Hogyan is fogalmazott Klaus-Rüdiger Mai? „Romba dönteni egy országot fegyverek nélkül – ez a közlekedésilámpa-koalíció kormányzati művészete”.

Ajánljuk még