logo

Műsorújság

Rendkívüli

Lángol egy kamion az autópályán – Fotók

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fekete hattyú Kína felett: a betétesek megrohanták a bankokat

| Szerző: hirado.hu
Hat kínai banknál befagyasztották a számlákat, szabályos bankrohamok indultak meg, ám a kínai lapok nem írnak a történtekről, s a nemzetközi pénzügyi sajtóban is csak egy cikk jelent meg – írja az asiamarkets.com, hozzátéve: a bankroham akkor következik be, amikor az emberek a pénzügyi összeomlástól való félelmükben igyekeznek készpénzt felvenni a bankokból.

A legrosszabb esetben a bankok likvid készpénztartalékai kimerülnek, nem jut mindenki a pénzéhez, és a bank fizetésképtelenné válik. A gazdasági válság anatómiájában a bankroham a visszaút nélküli pont. A bankroham egy olyan, komor forgatókönyv, amely szerencsére ritkán fordult elő a történelem során – tárja fel a lap a történtek pénzügytörténeti vonatkozásait.

Az Egyesült Államokban a legjelentősebb bankrohamokra az 1930-as nagy gazdasági világválság idején került sor. A közelmúltban, a 2008-as pénzügyi válság idején számos amerikai bankot ért ilyen roham. Ázsiában szintén ritkán fordult elő a bankroham. A japán bankok elleni 1927-es roham országszerte több tucat intézmény összeomlásához vezetett. Mianmarban 2003-ban bankválság volt, amelyből az ország azóta sem heverte ki teljesen a válságot. De talán a nagy gazdasági világválság óta egyik sem volt olyan jelentős, mint ami most Kínában kibontakozni látszik – véli a lap.

„Adják vissza a pénzünket!”

Az elmúlt években világossá vált, hogy a kínaiak kezdik elveszíteni a bizalmukat a pénzügyi intézményeikben. A közelmúltban a sanghaji COVID-zárlatok keménysége borzolta a kedélyeket. Komoly válságot okozott az egyik gigacég megingása is: „Adják vissza a pénzünket!” – skandálták az Evergrande ingatlanfejlesztő sencseni székhelyénél a tüntetők 2021-ben.

Az elmúlt hetekben

ugyanezek a jelenetek ismétlődnek meg a bankfiókokok előtt Kína számos vidéki tartományában.

A következő hat banknál április közepe óta befagyasztották a betéteket:

  • Yuzhou Xinminsheng Village Bank (Xuchang városban, Henan (Honan) tartomány)
  • Zhecheng Huanghuai Bank (Shangqui város, Henan tartomány)
  • Shangcai Huimin Rural Bank (Zhumadian város, Henan tartomány)
  • New Oriental Village Bank (Kaifeng város, Henan tartomány)
  • Huaihe River Village Bank (Bengbu város, Anhui (Anhuj) tartomány)
  • Yixian County Village Bank (Huangshan város, Anhui tartomány)

A Honan és Anhuj tartományokban fiókokkal rendelkező bankok áprilisban egymás után adtak ki közleményeket, amelyekben közölték, hogy rendszerfrissítés miatt felfüggesztik az online banki és mobilbanking-szolgáltatásaikat. Ugyanakkor az ügyfelek arról számoltak be, hogy az online számlákon, mobilalkalmazásokon és harmadik féltől származó platformokon elhelyezett elektronikus betéteiket nem tudták kivenni.

Emiatt

a betétesek a helyi bankfiókokba rohantak, ahol azt mondták nekik, hogy nem tudnak pénzt felvenni. Május végén a kínai közösségi médiában képek jelentek meg számos, bankfiók előtt tartott tüntetésről.

A WeChat kínai közösségi médiaplatform egyik felhasználója szerint a tüntetések folyamatosak, de a kínai sajtóban ritkán tesznek említést róluk. „Az interneten széleskörű aggodalmat keltett, de a média figyelme nem túl nagy” – fogalmaz. A legnagyobb aggodalom a négy, Henanban lévő bankot érinti.

Rendőrségi ügyek, súlyos visszaélések

A központi pénzintézetnek számító Kínai Népbank (PBOC) is reagált a vidéki bankrohamokra. Áprilisban közleményt adtak ki, miszerint a fejlemények a Népbankot aggasztják, s a pénzintézet „együttműködik az illetékes hivatalokkal, hogy megvédje a pénzügyi fogyasztók jogait.”

A nyilvános tiltakozások és a PBOC nyilatkozata után a Kínai Bank- és Biztosítási Szabályozó Bizottság nyilvánosságra hozta, hogy vizsgálatot folytat a Henan New Fortune Group – a fent felsorolt négy Henan tartománybeli bank legnagyobb részvényese – által folytatott csalási tevékenység ügyében. Úgy tudni, hogy

a bizottság a rendőrséggel együttműködve vizsgálja azokat az állításokat, amelyek szerint a csoport összejátszott banki bennfentesekkel, hogy banki pénzeszközöket tulajdonítsanak el.

A bannedbook.org nevű csoport információi szerint „A betétesek és a rendőrök közötti hívásfelvétel arról tanúskodik, hogy egy Henan New Fortune Group Investment Holdings Co., Ltd. nevű céget gyanúsítanak: illegálisan gyűjtött vett át állami betéteket, és az összeg hatalmas.”

Sanghaj is megremeg

Az üggyel kapcsolatos, növekvő aggodalmat a „fertőzés” lehetősége jelenti, hogy az egyelőre csak vidéki településeken észlelhető bankroham átterjedhet a nagyobb városokra is.


A nemzetközi média egyetlen, a kialakult helyzetről beszámoló cikkében a helyi lakosok hangsúlyozták a helyzet súlyosságát és a fertőzés valószínűségét. A Financial Times június 9-i számában idézi például az egyik betéttulajdonost:

“Egyes betétesek, mint például a Xu, már elvesztették a bizalmukat a rendszerben. A 39 éves férfi elmondta, hogy az összes betétjét kivonta 10 másik kis bankból is, amelyek 4 százalék feletti éves hozamot ígértek neki. Egy másik betétes, egy 30 éves apa azt mondta, hogy 2020 óta több mint 900 ezer jüant helyezett el a faluja bankjaiban 4,1 százalékos hozam mellett” – az emberek tehát gyakran egész életük munkáját látják kárba veszni.

A Twitteren egy június 9-én, kedden közzétett videó, amely egy kínai ICBC Banknál (Kína egyik legnagyobb állami tulajdonú bankja) kialakult nagy sorban állásról készült, azt sugallja, hogy a fent említett fertőzés folyamatban van. A tweet-bejegyzésből kiderül: a bankkártya-rendszert zárolták, a tulajdonosok ennek feloldását követelik – „tömeges bankrohamok következnek”.

E megmozdulásokat próbálhatják megakadályozni a legelképesztőbb módszerekkel.

Azok, akiknek bankbetétkéjeit befagyasztották, gyakran azt tapasztalják, hogy a QR-kódjuk vörösre vált: ez azt jelenti, hogy közegészségügyi kockázatot jelentenek, s így nem mehetnek az utcára

– derül ki a South China Morning Post cikkéből.

Jennifer Zeng blogger az elmúlt napokban jelentős problémákról számolt be a sanghaji bankokból való készpénzfelvétellel kapcsolatban. A bizonytalanságot kétségtelenül fokozza a további zárlatok kilátásba helyezése, mivel a COVID-esetek ismét megugrottak.

“Sanghajban az összes bank korlátozta a betétesek pénzfelvételét.

Bankroham készül végigsöpörni Kínán” – írta.

Globális kockázatok

Ahogyan az HSBC China munkatársa, Xuefang Liu fogalmaz: “Kína globális gazdasági hatalommá válása aggodalomra ad okot, hogy a kínai bankszektor válsága a globális pénzügyi válsághoz hasonló világméretű visszaeséshez vezethet”.


Bár sok elemző úgy vélte, hogy a kínai bankrendszer immunis a tavalyi Evergrande-válságra, a repedések kezdenek felszínre törni, és

ha ez a bankroham fokozódik, az amúgy is volatilis globális piacok az Evergrande-nál is jelentősebb fekete hattyú-eseménnyel szembesülhetnek – jelzi az asiamarkets.

A fekete hattyú-esemény eredetileg az angolszász nyelvterületen használatos fogalom, ritka és nem várt eseményt jelent; a tőzsdei fekete hattyú esemény jellemzője, hogy többnyire kiszámíthatatlan, széles körű hatása van és a befektetők az eseményt az úgynevezett utólagos torzítással észlelik.

Úgy tűnik, most egy ilyen fekete hattyú lebeg Kína felett.

A címlapkép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino

 

Ajánljuk még