logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Biden: A gazdasági recesszió nem elkerülhetetlen

Az amerikai emberek nagyon, nagyon lehangoltak a kétéves koronavírus-világjárványt követő gazdasági bizonytalanságok és a családi költségvetést megterhelő szárnyaló benzinárak miatt, de a recesszió nem elkerülhetetlen – szögezte le Joe Biden amerikai elnök az AP amerikai hírügynökség pénteken megjelent interjújában.

Az Associated Press munkatársának az Ovális Irodában adott 30 perces interjúban Biden reményének adott hangot, hogy meg tudja erősíteni az amerikai társadalom önbizalmát.

Az elnök kiemelte, hogy több sebből vérző gazdaságot és a járvány miatt pszichológiai sérülésektől elgyötört társadalmat örökölt tavaly januári hivatalba lépésekor, amelyek megzavarták az amerikai emberek önazonosságát.

Bizarrnak nevezte és visszautasította azokat a republikánus párti törvényhozói állításokat, hogy a 2021-es koronavírus-járvány miatt elfogadott kormányzati segélycsomag lenne kizárólag a felelős a 40 éves rekordszinten álló inflációért.

Az általános közhangulatról szólva aláhúzta, hogy az amerikai emberek nagyon, nagyon lehangoltak. Az egekbe szökött a mentális egészségügyi helyzet javítására irányuló igény, mert az amerikai emberek azt látták: minden a feje tetejére állt – tette hozzá Biden.

De minden, ami történt, és annak következménye, a koronavírus-válság következményeként történt” – hangsúlyozta az Egyesült Államok elnöke.

Ez a borúlátás begyűrűzött a gazdaságba is: a benzinkutak rekordmagas árai és a tartós infláció veszélybe sodorták a Demokrata Párt esélyét, hogy a novemberi félidős választásokon megtartsák képviselőházi többségüket és a szenátusi 50-50-es mandátumarányt.

A közgazdászok figyelmeztetéséről, amely szerint az infláció elleni kormányzati küzdelem gazdasági recesszióba taszíthatja az Egyesült Államokat, Joe Biden kijelentette: “először is, nem elkerülhetetlen. Másodszor pedig a világ minden országánál jobb helyzetben vagyunk, hogy legyőzzük ezt az inflációt”.

Az amerikai elnök szerint derűlátásra ad okot a 3,6 százalékos munkanélküliségi ráta és az Egyesült Államok viszonylagos ereje a világban.

Ám az AP szerint a bizalom és remény helyreállításának képessége egyelőre elkerülte Bident: népszerűségi indexe tartósan csökken, elveszítette a demokrata párti politikusok egy részének támogatását, és nem sok bizonyítéka van arra, hogy helyre tudja állítani a kétpárti együttműködést és politikai normalitást Washingtonban.

Joe Biden Ovális Irodája tele van olyan amerikai elnökök portréival, akik olyan súlyos válsággal néztek szembe, amely már az országot veszélyeztette, és a mostani amerikai elnök elismerte, hogy vannak ilyen párhuzamok a jelenlegi helyzettel kapcsolatban.

Az Ovális Iroda kandallója felett függ Franklin Roosevelt elnök portréja, aki az addigi legsúlyosabb amerikai gazdasági válságot követően vette át az ország irányítását 1933-ban, Abraham Lincoln festménye pedig Joe Bident arra a politikai vezetőre emlékezteti, aki egy végletesen megosztott társadalmat és országot vett át 1861-ben, a polgárháború kitörése előtt egy hónappal.

A jelenlegi elnök azonban Jimmy Carter amerikai elnököt idézte, aki 1979-ben, amikor az amerikai gazdaságot stagfláció, egyidejű gazdasági stagnálás és infláció sújtotta, kijelentette: az Egyesült Államok bizalmi válságtól” szenved, és “a jövőbe vetett bizalmunk eróziója Amerika társadalmi és politikai szövetének elpusztításával fenyeget.

Ajánljuk még