logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vonattal érkezett Kijevbe Macron, Scholz és Draghi

Az ukrán fővárosba utazott Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz kormányfő – jelentette csütörtökön a La Repubblica című olasz napilap.
Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes (j2) üdvözli Emmanuel Macron francia elnököt a kijevi vasútállomáson 2022. június 16-án. Macron Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz kormányfő társaságában Lengyelországból érkezett az ukrán fővárosba, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik majd. (Fotó: MTI/EPA/AFP Pool/Ludovic Marin)

A három vezető Lengyelországban szállt különvonatra. Macron, Scholz és Draghi „éjszakai találkozót” tartott a délkelet-lengyelországi Rzeszówban, ahol nemzetközi repülőtér található, mielőtt továbbutaztak Kijevbe – számolt be a ZDF.

A La Repubblica újságírója, Tommaso Ciriaco fotót is közölt a vonaton utazó politikusokról.

A francia elnök hivatala megerősítette, hogy a három vezető együtt szállt fel a Kijevbe tartó különvonatra. Látogatásuk megszervezése hetekig tartott, mivel a politikusok igyekeztek leküzdeni a háborúra adott válaszukkal kapcsolatos ukrajnai kritikákat.

Olaf Scholz érkezésekor Berlin támogatásáról biztosította Ukrajnát. A kancellár kifejtette:

„nem csak szolidaritást akarunk tanúsítani, hanem biztosítani akarjuk Ukrajnát arról, hogy az általunk szervezett segítség – a pénzügyi és a humanitárius folytatódik, a fegyverek terén ugyanúgy”. A támogatás addig folytatódik, amíg szükséges.”

Úgy vélekedett az Moszkvával szemben bevezetett uniós szankciók hozzájárulnak ahhoz, hogy Oroszország feladja tervét és kivonja csapatait, „mert ez a cél”.

Macron érkezése után azt mondta, hogy „ez egy fontos pillanat. Az egység üzenetét küldjük az ukránoknak”.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen most kerül sor a látogatásra, a francia elnöki hivatal egyik tisztviselője azt mondta, úgy gondolták, hogy a legjobb, ha közvetlenül a jövő heti EU-csúcs előtt teszik meg, amelyen az ukrán csatlakozás kérelemről is szó lesz.

Az Európai Bizottság pénteken határoz arról, hogy javasolja-e tagjelölt státus megadását Ukrajnának, de a kérdésben a tagállamoké a döntő szó.

Címlapfotó forrása: MTI/EPA/AFP Pool/Ludovic Marin

Ajánljuk még