logo

Műsorújság

Rendkívüli

A benzin marad 480: összefoglaltuk, mit kell tudni a meghosszabbított árstopokról

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Terrorizmus miatt 16 török újságírót helyeztek vád alá

Terrorista szervezethez tartozásra hivatkozva vád alá helyeztek 16 újságírót a török hatóságok Diyarbakirban csütörtökön – jelentette az AFP hírügynökség, bírósági jegyzőkönyveket idézve.

A döntés előzménye, hogy június 8-án igazoltattak, majd őrizetbe vettek húsz újságírót, akik a kurdbarát Népi Demokratikus Párthoz közel álló lapoknál dolgoztak. Közülük 16-ot most megvádoltak azzal, hogy terrorista szervezet tagjai, 4 újságírót pedig feltételesen szabadlábra helyeztek.
A helyi média arról számolt be, hogy újságcikkeik tartalmáról hallgatta ki őket az ügyész.

A török újságíró-szövetség elnöke, Nazim Bilgin a hírre reagálva nyilatkozatot tett közzé, melyben a török sajtószabadság legsötétebb időszakáról beszélt. Szerinte a vádemelések előzménye az a parlamenti törvénytervezet, amely – mint fogalmazott – cenzúrát vezetne be az országban, börtönnel fenyegetve minden újságírót és állampolgárt, aki álhírnek minősíthető információkat terjeszt. A tervezetet szerdán bizottsági szinten már elfogadta a török parlament.

A Népi Demokratikus Párt a török parlament harmadik legerősebb pártja, és a hivatalban lévő török államfő szerint a terrorszervezetként számon tartott Kurd Munkáspárt (PKK) fedőszervezete. A HDP-nek 2016 óta több száz tagját tartóztatták le, legfőbb vezetője, Selahattin Demirtas pedig jelenleg is börtönben van.

A címlapfotó illusztráció: Török rendőrök a kurdbarát Népek Demokratikus Párt (HDP) ankarai székházánál 2016. november 4-én. Előző este a rendőrség őrizetbe vette Diyarbakirban a HDP 11 tagját – két társelnökét és kilenc parlamenti képviselőjét, köztük a párt frakcióvezetőjét. A török vezetés szerint a HDP a terrorista szervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) politikai szárnya. (MTI/EPA/Tumay Berkin)

 

Ajánljuk még