logo

Műsorújság

Rendkívüli

A benzin marad 480: összefoglaltuk, mit kell tudni a meghosszabbított árstopokról

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megvan a bolgár kormányválság első áldozata

Bulgáriában az ellenzék megbuktatta Nikola Mincsev parlamenti elnököt csütörtökön. A Folytatjuk a változást (PP) kormánypárt 2021 végén hivatalba került politikusának azt vetették a szemére, hogy megsértette az alkotmányt és a házszabályokat.

A 34 éves jogász felmentését 125 képviselő szavazta meg a 240 fős szófiai törvényhozásban. A Kiril Petkov vezette, június óta három pártra zsugorodott és kisebbségben kormányzó koalíció mindössze 113 szavazatot tudott biztosítani.

Mincsev felmentésének hátterében az új parlamenti erőviszonyok próbája áll. A legutóbbi választásokon ellenzékbe kényszerült, jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt bizalmatlansági indítványt nyújtott be Petkov kormánya ellen, amelyből június 8-án kilépett a Van Ilyen Nép (ITN) párt. Az előterjesztést a jövő héten fogják tárgyalni.

Az ITN a koalíció felmondását a pótköltségvetés körüli viták mellett azzal a híreszteléssel indokolta, hogy Petkov ígéretet tett uniós partnereinek, hogy Bulgária még júniusban feloldja a szomszédos Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére vonatkozó vétóját. Bulgáriában jelentős vita övezi Észak-Macedónia lehetséges uniós csatlakozását.

„Új választások felé evezünk, másfél éven belül már negyedik alkalommal” – kommentálta a kialakult belpolitikai helyzetet Hriszto Ivanov, a Demokratikus Bulgária (DB) kormánypárt társelnöke az állami televízióban.

Petkov négypárti kormánya, amelynek tagjai jelenleg a Folytatjuk a változást (PP), a Bolgár Szocialista Párt (BSP) és a Demokratikus Bulgária (DB), tavaly decemberben lépett hivatalba, miután egy éven belül három parlamenti választást is tartottak.

Ajánljuk még