logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiderült, mi lett az Amazonasnál eltűnt brit újságíróval

Brazíliában a Dom Phillips brit újságíró és Bruno Pereira brazil szakértő eltűnése kapcsán őrizetbe vett egyik gyanúsított szerdán beismerte, hogy ő ásta el holttestüket.

Eduardo Alexandre Fontes, Amazonas állam szövetségi rendőrségének vezetője szerdán egy sajtótájékoztatón az északi Manausban elmondta, hogy az ügyben elsőként őrizetbe vett férfi, Amarildo da Costa de Oliveira beismerő vallomást tett. Részletesen leírta, hogyan követték el a bűncselekményt, és hová temették el a holttesteket.

A 41 éves halászt a rendőrség a keresés helyszínére szállította, hogy megmutassa tettük pontos helyét.

A vizsgálat során emberi maradványokat találtak – közölte Fontes. Hozzátette, amint a törvényszéki orvosok meggyőződnek arról, hogy ezek valóban Dom Phillips és Bruno Pereira maradványai, átadják azokat a hozzátartozóknak.

Az újságíró brazil felesége, Alessandra Sampaio közleményben mondott köszönetet a keresést végző csapat valamennyi tagjának, így az önkéntes segítőknek is. Hozzátette: „bár még mindig várunk a végleges megerősítésre, ez a tragikus végkifejlet véget vet annak a gyötrelemnek, hogy nem tudtuk, hol van Dom és Bruno”.

A brit újságírót és a brazil szakértőt utoljára június 5-én látták, amikor a Javari-völgyi területre indultak. A perui és kolumbiai határhoz közeli régió az utóbbi években a drogbandák stratégiai tengelyévé vált, a szomszédos országokban termesztett kábítószert a térségbeli folyókon szállítják. Emellett illegális aranybányászat és halászat is folyik a térségben.

Az Amazonasról szóló több tucatnyi riport szerzője, az 57 éves Dom Phillips, aki 15 éve élt Brazíliában, azért utazott a területre, hogy egy környezetvédelemről szóló könyvéhez kapcsolódó kutatásokat végezzen.

A 41 éves Bruno Pereira, az őslakosok jogainak elismert szakértője és védelmezője, hosszú éveken át dolgozott a térségben a brazil kormány őslakos ügyekkel foglalkozó ügynökségénél (Funai).

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még