logo

Műsorújság

Rendkívüli

A benzin marad 480: Összefoglaltuk, mit kell tudni a meghosszabbított árstopokról

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hortay Olivér: Illúzió, hogy az izraeli és egyiptomi gáz megoldja Európa energiaellátási problémáit

| Szerző: hirado.hu
A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője közösségi oldalán ismertette a helyzetet.

Az energetikai szakértő bejegyzésében azt írta: „Az izraeli és egyiptomi gáz nem fogja megoldani Európa energiaellátási problémáit. A napokban kötött megállapodással Brüsszel azt a hamis illúziót építi a médiában, hogy a készülő gázembargós javaslata megvalósítható.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy „történelmi megállapodást” kötött az izraeli és egyiptomi energiaügyi miniszterekkel. A hír végigsöpört a nyugati sajtón és a nyilatkozat alapján számos cikk azt sugallja, hogy a megállapodás megoldást jelenthet az orosz gázfüggőségre.

A szakértő kifejtette:

  • „A megállapodás értelmében az EU Egyiptomon keresztül vásárol majd izraeli cseppfolyósított földgázt.
  • A nyilatkozatok szerint a »jelentős mennyiségű gáz hozzájárul az európai energiabiztonsághoz« és »segít megszabadulni az orosz energiafüggőségtől.«
  • A bejelentés időzítése sokatmondó: Brüsszel intenzíven dolgozik gázembargós javaslatán, amit – az előzetes információk alapján – már a következő EU csúcson az asztalra akar tenni.”

A számok azonban egészen mást mutatnak

– hívta fel a figyelmet Hortay Olivér.

  • A megállapodás 2022-re mindössze 2 milliárd köbméter többletgázt biztosít az EU-nak.
  • Az Unió a tavalyi évben 155 milliárd köbmétert importált Oroszországból (a korábbi években még többet), amit az Európai Bizottság – a most készülő hetedik szankciós csomag keretében – 100 milliárddal szeretne csökkenteni az idei év végéig.
  • Ebből 50 milliárd köbmétert cseppfolyósított földgázzal helyettesítene.

„A megállapodás tehát nem kínál érdemi megoldást az EU orosz gázfüggőségére és nem támasztja alá a brüsszeli embargós tervek realitását. Ráadásul, az infrastrukturális és gazdasági problémák továbbra is fennállnak” – fejtette ki az energetikai szakértő.

Hortay Olivér hozzátette:

„Az EU nem rendelkezik megfelelő befogadási és szállítási kapacitással a vezetéken keresztül érkező gáz rövid távú pótlásához.

Arról pedig, hogy az új gázbeszerzés mennyibe kerül majd az európaiaknak – a korábbi amerikai hosszú távú szerződéshez hasonlóan – most sincs információ, de minden bizonnyal nem lesz olcsó.”

Ajánljuk még